Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propala dokapitalizacija

Kuvajćani platili 6,5 od 256,5 milijuna, 'Đuro' traži novi izvor novca

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
31.10.2017.
u 19:38

Investitori uvjeravaju brodsku tvrtku da su sve platili, ali da je u banci došlo do zastoja koji će se razriješiti, no rok je prošao

Iako je Đuro Đaković obustavio postupak povećanja temeljnog kapitala, još uvijek postoji mala mogućnost da se uplata nesuđenih partnera iz tvrtke Crni čelik, iza koje kuvajtski kapital, realizira. Naime, u razdoblju upisa zaprimljene su upisnice ulagatelja na ukupni iznos od 256,56 milijuna kuna, ali od toga je uplaćeno samo 6,56 milijuna kuna, tako da nije izdano planiranih 12,5 milijuna novih dionica. Uprava je, međutim, u međuvremenu navela kako su iz Crnog čelika izvijestili kako su uplatili i preostali iznos, ali kako njihova uplata iz tehničkih razloga nije bila vidljiva.

Nezahvalno nagađati

– Investitori uvjeravaju da je njihova uplata izvršena, ali da je u banci došlo do zastoja u plaćanju i da će se to riješiti. Međutim, s obzirom na to da je razdoblje upisa isteklo, postupak je morao biti obustavljen. Nezahvalno je sada nagađati što će se dogoditi ako se taj novac danas, sutra ili prekosutra pojavi. Vidjet ćemo što se da učiniti ako se to doista dogodi – kaže naš izvor, blizak upravi slavonskobrodske grupacije. Nenad Bakić, najveći privatni dioničar s oko 15 posto dionica Đure Đakovića i najviše zainteresiran za svoje ulaganje, gaji optimizam u pozitivno okončanje priče s Kuvajćanima. Za razliku od mnogih lokalnih ljubitelja Đure koji govore po kuloarima i koji imaju jake političke interese, a u tvrtku nisu uložili ni kunu, jedino je on u posljednjih godinu i pol stavio ozbiljan novac na stol. To dovoljno govori o njegovoj ljubavi prema Đakoviću.

Prihodi 50 posto od izvoza

– Vjerujem upravi koja kaže da se radi o tehničkim problemima. Ako je doista riječ o tome i ako se uplata realizira, makar i nakon roka, to će značiti da je priča uspjela, a država će zasigurno naći načina da dokapitalizaciju formalno i provede. Ako se to ne dogodi u idućih nekoliko dana, onda ćemo vidjeti što dalje – istaknuo je Bakić. Upravi Đure Đakovića danas (utorak) istječe mandat. U medijima se nagađa da, ako se očekivanja o uplati 250 milijuna kuna Crnog čelika pokažu neosnovanima, Tomislav Mazal nema razloga za ostanak u grupaciji. Neslužbeno se čuje da on nije ni istaknuo kandidaturu za novi mandat, ali to u grupaciji niti potvrđuju, niti opovrgavaju.

– Mandat upravi u travnju je produljen za šest mjeseci i nije imao veze s ovim. Već se dogodio jedan proces dokapitalizacije i ušlo je novih 50 milijuna kuna kapitala, a na Nadzornom odboru je da odluči o sudbini dvojice postojećih članova uprave – kaže naš izvor.

Bez obzira na rasplet priče s Crnim čelikom, u Đuri Đakoviću tvrde kako budućnost grupacije nije upitna. U protekle tri godine tvrtka se okrenula restrukturiranju, traženju novih izvora kapitala i usmjeravanju na proizvode koje mogu prodati na inozemnom tržištu.

– Đaković treba kapital. Trebao ga je jučer, treba ga danas i trebat će ga sutra. Ako se to razriješi, onda ćemo imati što pokazati na europskom tržištu. O tome najbolje svjedoči to što prvi put u novijoj povijesti imamo više od 50 posto izvoza u ukupnim prihodima. To je pokazatelj da se može i da se zna, samo je pitanje osiguranja financijskih sredstava da bi se to moglo i provesti – kažu u Đuri.

Komentara 1

NV
NV
22:28 31.10.2017.

Čim su shvatili gdje su došli pobjegli su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije