Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isplativo

Dječja štednja: ovdje su najveće kamate

štednja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
03.11.2018.
u 22:35

Novac uložen na račune otvorene na djecu nosi visoke kamate, ali i ograničenja vezana za raspolaganje, u skladu s Obiteljskim zakonom

Neusporedivo isplativiji oblik štednje od standardne jest – dječja štednja. Nosi visoke kamate, ali i ograničenja vezana za raspolaganje novcem na računu.

Zagrebačka banka u ponudi ima i dječji štedni račun Pčelica koji je namijenjen djeci do 12 godina. To je kunski štedni račun po viđenju, uz kamatnu stopu od dva posto.

U PBZ-u je to oročena štednja u kunama i euru, koja glasi na ime djeteta, a ugovor sklapa zakonski zastupnik ili skrbnik. Minimalni početni iznos je 200 kuna ili 50 eura, a rokovi oročenja za štednju u kunama mogu biti od šest do 84 mjeseca, odnosno za štednju u eurima od šest do 36 mjeseci. Moguće su i naknadne uplate kojima iznos štednje može prijeći u viši kamatni razred pa se od tog datuma kamata obračunava prema višoj kamatnoj stopi. Istekom ugovorenog roka štednje, na iznos obračunate kamate dodaje se premija, a štednjom raspolaže vlasnik po stjecanju punoljetnosti ili roditelji, odnosno skrbnik, u skladu s odredbama Obiteljskog zakona. Kamatne stope su u rasponu od 0,28 do 2,30 posto godišnje, ovisno o iznosu i roku štednje.

U OTP banci dječju štednju imaju za djecu do 18 godina. Pojašnjavaju da uplate u kunama na taj račun mogu pristizati od bilo koga, dok devizne uplate mogu obavljati samo roditelji i skrbnici. Za maloljetne osobe bez poslovne sposobnosti štedni ulog otvara zakonski zastupnik koji je dužan uz osobnu ispravu kojom dokazuje svoj identitet predočiti i originalni rodni list kojim dokazuje roditeljstvo maloljetne osobe. Za osobe pod skrbništvom štedni ulog otvara skrbnik, s pravomoćnim rješenjem centra za socijalnu skrb.

Banka može otvoriti štedni ulog i na zahtjev maloljetne osobe pod uvjetom da je stekla poslovnu sposobnost prije punoljetnosti ili ako je sklopila ugovor o radu, nakon navršene 15. godine života. Dječja oročena štednja može se ugovoriti u kunama, euru i dolarima, a kamatna stopa ovisi o zbroju ugovorenih mjesečnih uplata kroz razdoblje oročenja te ugovorenom roku. Dječju planiranu štednju moguće je ugovoriti uz mjesečne uplate uz stimulativnu kamatnu stopu. Ako premašuju ugovoreni iznos, prelaskom u viši štedni razred može se dobiti veća kamata. Najmanji je iznos mjesečne uplate protuvrijednost 15 eura. Može se ugovoriti uz fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu, fiksnu za rokove od tri do 12 mjeseci, a promjenjivu za rokove od 24 do 60 mjeseci. Dijete dobiva svoju karticu, a zakonski zastupnik svoju, no maloljetnik ne može obavljati isplate i prijenose već samo uplate, a na bankomatu može vidjeti stanje na svom tekućem računu.

Na kunsku dječju štednju u RBA kamate su od 0,85 do 2,69 posto, uz moguću premiju od 25 posto. Za štednju u euru raspon kamata je od 0,05 do 1,00 posto, također uz mogućnost premije od 25 posto. Minimalna je visina uplate 100 kuna, odnosno 15 eura. Pravo na premiju ovisi o urednosti ostalih uplata, a premija se obračunava istekom roka oročenja na iznos ukupno obračunate kamate.

Svaka uplata na premijsku štednju ima svoju kamatnu stopu određenu preostalim rokom do dospijeća depozita i ukupnim iznosom sredstava depozita na dan pojedine naknadne uplate. HPB ima oročenu dječju štednju HPB Kockicu i dječji račun. Može se ugovoriti u kunama, eurima, švicarskim francima ili američkim dolarima uz rokove od jedne do tri godine, a račun je transakcijski, otvara se u kunama i omogućava raspolaganje ušteđevinom uz karticu. Kamatne stope na dječju štednju su fiksne te u eurima dosežu 1,20 posto, u kunama 2,50 posto. Dječji račun donosi promjenjivu kamatnu stopu od 2,00 posto godišnje.

Erste ima Medo Štedo dječju štednju namijenjenu djeci do punoljetnosti. Maksimalni rok na koji se može ugovoriti je tri godine, uz automatsko produljenje do 18. godine. Minimalan je rok oročenja šest mjeseci i jedan dan, dok je najmanji početni ulog 50 kuna ili protuvrijednost u eurima ili dolarima. Moguće su naknadne uplate, a kamate su za kune 2,00 posto, za eure 1,00 posto te za dolare 0,50 posto. Nakon isteka oročenja, isplaćuje se dodatna premija do 15 posto. U Sberbanku, kamata na dječju štednju u eurima iznosi 0,80 posto, u kunama 2,00 posto, a namijenjena je djeci do 18. godine života.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije