Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština Adris grupe

Dividenda 18,20 kuna po dionici; Vlahović od iduće godine u Nadzornom odboru

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
11.06.2019.
u 17:40

Dividenda će biti isplaćena 19. srpnja na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 28. lipnja

Glavna skupština Adris grupe u utorak je odlučila da će dioničarima biti isplaćena dividenda od 18,20 kuna po dionici, kao i da predsjednik Uprave Ante Vlahović od početka iduće godine ulazi u Nadzorni odbor, izvijestili su iz Adrisa. 

"Dosadašnji predsjednik Uprave, Vlahović, izabran je za člana Nadzornog odbora s početkom mandata 1. siječnja 2020. godine. Za člana Nadzornog odbora izabran je i Vitomir Palinec, direktor financija Adris grupe, čiji mandat počinje zaključenjem ove glavne skupštine na kojoj je izabran", navodi se u priopćenju o održanoj glavnoj skupštini Adrisa.

Skupština je dala i razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora. 

Inače, uz predsjednika Uprave Antu Vlahovića, članovi Uprave Adris grupe su Marko Remenar te Damir Vanđelić, kojega je Nadzorni odbor imenovao krajem travnja i na tu je dužnost stupio 1. svibnja ove godine.

Kako se navodi u priopćenju, skupštinom Adris grupe završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu grupe. Tako su tijekom dana održane su i skupštine Cromarisa, Maistre, Hilton Imperiala, HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera, a krajem prošlog tjedna i skupština Croatia osiguranja. 

Dividenda od 18,20 kuna po dionici

Glavna skupština Adrisa odlučila je da će se dioničarima isplatiti dividenda od 18,20 kuna po dionici, za što će se iz neraspoređene zadržane dobiti izdvojiti 298,5 milijuna kuna.

Dividenda će biti isplaćena 19. srpnja na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 28. lipnja, navodi se u priopćenju. 

Inače, to je za 70 lipa veća dividenda nego prošle godine, kada je ona iznosila 17,50 kuna po dionici.

U priopćenju se prenosi i kako je, kada je riječ o dividendnoj politici i daljnjem rastu vrijednosti kompanije, Vlahović istaknuo da, uz jačanje svojih poslova, Adris vodi uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke.

Iznose i podatak da je ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu u razdoblju 1994. do danas iznosio 26 posto.

Omjer pak zaduženosti pokazuje visok investicijski potencijal grupe, što omogućuje nastavak ulaganja u rast i razvoj poslova te provođenje, kako je rekao Vlahović, "rastuće dividendne politike društva". 

Do 2023. investicije od tri milijarde kuna

"Adris pruža snažnu potporu izvršenju poslovnih planova te će do 2023. investirati gotovo tri milijarde kuna u razvoj svojih poslova. Glavnina investicija, vrijednih 2.2 milijarde kuna, odnosi se na daljnje podizanje kvalitete usluge turističkog dijela posla. Investicije u zdravu hranu vrijedne su 262 milijuna kuna, a u osiguranje 435 milijuna kuna", ističu iz Adrisa.

Prenose kako je Vlahović, govoreći o planovima i budućnosti Adrisa, istaknuo da kompanija ima prepoznatljivu korporativnu kulturu, od prijašnjih generacija naslijedili su privrženost tvrtki i radišnost zaposlenika te osvijestili potrebu i stvorili naviku otvorenosti novim znanjima."Nova znanja i težnja k izvrsnosti pretpostavke su konkurentnosti bez koje nema održivosti u globaliziranom svijetu. Naši su ciljevi jasni: dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve", poručio je Vlahović. 

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, Vlahović je istaknuo kako je Adris ostvario rast svih svojih poslova, a poduzeti su i novi strateški pomaci na razini grupe te stvorene pretpostavke za daljnji rast i razvoj potpomognut novim snažnim investicijskim ciklusom. 

Kako je naveo, u posljednjih deset godina Adris je uložio 8,2 milijarde kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju

Ukupni prihodi lani porasli za pet posto, na 5,79 milijardi kuna

Poslovodstvo tvrtke je na skupštini izvijestilo dioničare kako je Adris grupa u 2018. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,79 milijardi kuna, što je rast od pet posto u odnosu na godinu prije.

Poslovni prihodi iznosili su 5,65 milijardi kuna, ili 13 posto više. 

Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 5,06 milijardi kuna i za 16 posto veći su u usporedbi s godinom prije.

Adris grupa je lani na domaćemu tržištu ostvarila prihod od 3,55 milijardi kuna, a na inozemnim tržištima 1,51 milijardu kuna, ili 12 posto više. 

Neto dobit grupe lani je iznosila 446 milijuna kuna, što je na međugodišnjoj razini porast od 19 posto. 

U 2018. godini sve Adrisove tvrtke zabilježile su rast ključnih količinskih i financijskih pokazatelja poslovanja. Sva tri posla zabilježila su dvoznamenkasti rast neto dobiti - zdrava hrana 11 posto, turizam 24 posto i osiguranje 33 posto. Konsolidirano gledajući, rast iznosi 29 posto, a ako se tomu doda i HUP-Zagreb konsolidirani neto dobiti iznosi 52 posto, podaci su iz priopćenja.

"Adris je akvizicijom tvrtke HUP-Zagreb dodatno osnažio svoj turistički dio poslovanja, a obavio je i sva potrebna rezerviranja vezana uz Agrokor", ističu iz rovinjske grupe.

U priopćenju se opširno osvrću i na ostvarene rezultate u turizmu, marikulturi i osiguranju, odnosno rezultate Maistre i HUP-a Zagreb, Cromarisa i Croatia osiguranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije