Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški partner

Dina Petrokemija ide švicarskoj tvrtki skrivenog vlasništva

dina petrokemija
Žarko Bašić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
18.07.2012.
u 08:00

UEC je obećao uložiti 20 milijuna eura, no pitanje je jesu li ta obećanja vjerodostojna

Tko se skriva iza tajanstvene švicarske tvrtke United Energy Commodities? To pitanje dominira hrvatskim poslovnim krugovima otkako su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić potvrdili kako će ta kompanija u formi strateškog partnera uskoro uložiti 20 milijuna eura u Dinu Petrokemiju i tako omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje. Prema neslužbenim informacijama, Švicarci su Vladi obećali pokretanje rada pogona u Omišlju do 1. rujna te podizanje proizvodnje na razinu od 300 tisuća tona polimera godišnje, čime bi Dina ostvarila poslovne prihode između 250 i 300 milijuna dolara. Za radnike to je neosporno dobra vijest, no ostaju sumnje u vjerodostojnost tih planova. Naime, United Energy Commodities tvrtka je bez značajnijih referenci i ugleda u petrokemijskom sektoru.

Prema podacima iz švicarskih poslovnih registara, osnovana je u listopadu prošle godine, uz temeljni kapital od 100 tisuća švicarskih franaka. Kao odgovorne osobe u tvrtki u registru su navedeni australski korporativni odvjetnik Stanislav Roth i menadžer Dmitri Rusca. Budući da je tvrtka i registrirana na istoj adresi kao i cijeli niz drugih poduzeća, moguće je da je riječ o odvjetničkom uredu, a to opet pokazuje da je United Energy Commodities samo paravan za neku drugu tvrtku ili pojedinačnog vlasnika. Prema podacima s korporativne internetske stranice, United Energy ima podružnice u Ukrajini, Gruziji i Španjolskoj, a surađuje s nizom velikih svjetskih naftnih kompanija poput ruskog TNK BP-a, kazačkog KazMunaiGaza i azerbajdžanskog Socara. Ipak, i te reference djeluju neuvjerljivo s obzirom na to da je tvrtka stara samo deset mjeseci. Iako se u domaćim naftnim krugovima pronijela vijest kako iza United Energyja stoji jedna velika ruska energetska kompanija, to se čini neuvjerljivim.

Realnija je verzija da je riječ o grupi trgovaca koji će svoje ulaganje vratiti korištenjem Dininih kapaciteta. Isporučit će sirovinu i preraditi je u gotov proizvod po nižoj cijeni od tržišne i tako zaraditi. To će privremeno smiriti situaciju u Dini, ali neće osigurati dugoročni opstanak tvrtke.

Komentara 10

MA
margaritas
08:17 18.07.2012.

gospodin cacic sigurno zna tko su pravi vlasnici svicarske tvrtke 3 puta je bio u rusiji u roku 6 mjeseci

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:36 18.07.2012.

Hm Ne razumijem zašto u člancima o DINI u Omišlju, stalno stavljate slike DIOKIJA u Resniku, koji prestaje s radom. Onda nije ni čudno što ne možete utvrditi vlasničku strukturu UEC-a. A tako je jednostavno. Samo treba znati surfati, paa onda napisati što si izgooglao. Ali izgleda da je novinarima i to teško.

Avatar dariodario551
dariodario551
08:27 18.07.2012.

Radnici Petrokemije već 18 mjeseci nisu primili plaće, a doprinosi im nisu uplaćeni već 2 godine. Prokleti Čačić i Linić. Sve su uništili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije