Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast od 11,2 %

Devizne rezerve dosegle 18,3 milijardi eura

Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
29.05.2019.
u 14:55

Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustili su se s 3,8 milijardi kuna u ožujku prošle, na 3,7 milijardi kuna u ožujku ove godine

Bruto međunarodne pričuve krajem ožujka pale za 3,2 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj porasle za 11,2 posto dosegnuvši 18,3 milijarde eura. Djelomično, to je rezultat devizne intervencije Hrvatske narodne banke u veljači na kojoj je od banaka otkupljeno 450,3 milijuna eura, pišu analitičari Raiffeisen banke. U toj banci očekuju da će i u nastavku godine HNB nastaviti politiku stabilnog tečaja te, u slučaju pritisaka i volatilnosti, uslijediti intervenirati na deviznom tržištu pri čemu su izglednije intervencije otkupa eura što posljedično znači i nastavak rasta deviznih pričuva.


Ukupna aktiva središnje banke krajem ožujka iznosila je 139,4 milijardi kuna. Na mjesečnoj razini pala je za 4,8 milijardi kuna (3,3%), a istodobno na godišnjoj razini porasla za 13,9 milijardi kuna (11%). U usporedbi s krajem prošle godine, ukupna aktiva središnje banke porasla je gotovo 6 milijardi kuna. Promjene reflektiraju kretanja inozemne aktive koja čini 99 posto ukupne aktive.
Sukladno zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci međunarodne devizne rezerve najvećim su dijelom uložene u vrijednosne papire (65%) te u oročene depozite u inozemnim bankama (30%) koji bilježe rast od 8,7 posto.

Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustili su se s 3,8 milijardi kuna u ožujku prošle, na 3,7 milijardi kuna u ožujku ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije