Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Derbi

22.05.2006.
u 11:54

Kad je lani u engleskom Derbiju pobijedio konj po imenu Motivator, kažu, bila je to povijesna prekretnica u konjskim utrkama. Naime, nije slavio jedan vlasnik, već njih čak 230, koji su sudjelovali u sindiciranoj kupnji dragocjenog pastuha. Ono što je posebno zanimljivo: prema pisanju Financial Timesa, od tada se broj vlasnika konja koji sudjeluju u utrkama popeo za čak 40 posto. Do jučer je to bilo leno bogatih bivših feudalaca i industrijalaca, danas postaje zabava i za nešto širu raju. Doduše, nemojte to doslovno shvatiti, konj se procjenjuje na nekoliko milijuna funti (trenutačno u svojoj knjizi ima zakazano poslovno druženje sa čak 115 kobila, jednu po jednu, naravno).

Među 230 dvonožnih sretnika koje je Motivator motivirao nalazi se i britanska kraljica, koja je prije par dana organizirala prijam njemu u čast. No, rekao bih, zapravo, da su ljubitelji konjskih utrka samo preslikali ono što sami žive svaki dan - ako kupuju i prodaju dionice poduzeća - zašto ne bi i pobjednike na utrkama?

Nama ne treba takve zabave, no vjerujem da bi se svakako mnogi Hrvati itekako bili zabavljali da su imali mogućnosti kupiti dionicu neke od ključnih hrvatskih tvrtki, gledati kako im raste cijena na burzi, umjesto što su dobili dionice svojih uzdrmanih poduzeća koje su mogli samo što prije ispod pulta i ispod cijene prodati nekom spretnijem od sebe. No, nikad nije kasno. Poruka Vladi: ništa nam ne poklanjajte. Samo nemojte tražiti razne strateške partnere za tvrtke kojima takvi ionako ne trebaju, dajte i nama da možemo kupiti. Ništa ispod cijene, ništa ispod pulta.

Kupit ću dionicu INA-e, T-HT-a, zašto ne bih. Nema garancije da jednom neću prodati, naravno, kao što je recimo Pliva već otplivala. A ako već ja sam ne znam upravljati, neka ih kupe barem moj mirovinski ili investicijski fond, koji bi mi trebali biti garancija za sive dane. A ne bi bilo loše imati bar jednu na papiru, pa je onako uokviriti i istaknuti na zidu dnevne sobe. Neka svi vide da u posjet dolaze vlasniku INA-e, Hrvatskog telekoma, spasitelju nacionalnog gospodarstva! Samo na burzi mogla bi se doznati prava vrijednost onoga što posjedujemo. E, nakon toga, možemo razmišljati i o konjima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije