Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicija

Debeljak i Fincantieri dali ponudu za Uljanik

Uljanik
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
29.01.2019.
u 18:40

Tko je dao ponude za Uljanik, ministar Horvat i uprava brodogradilišta još ne otkrivaju, no od navodno četiri zainteresirane tvrtke dvije potvrđuju da zajedno konkuriraju na natječaju

Ima li spasa za Uljanik i tko će njime upravljati, javnost je očekivala doznati u ponedjeljak, ali resorni ministar Darko Horvat i uprava Uljanik grupe predvođena Emilom Bulićem nije željela otkriti ni koliko je obvezujućih ponuda pristiglo za preuzimanje dva škvera niti tko je dao te ponude, objašnjavajući da je riječ o izuzetno osjetljivom pitanju. Interes za ulazak u Uljanik i 3. maj od prvog dana priznaju DIV Tomislava Debeljaka i talijanski Fincantieri, koji su i jučer potvrdili da su dali ponudu koja uključuje revitalizaciju kompanije i nastavak brodogradnje. U međuvremenu je stigla još jedna loša vijest za brodogradilišta, ona o otkazu narudžbe još dva broda, ali i vijest o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem.

Ceh za krizu 2,5 milijardi kuna

– Osim talijanskog Fincantierija, u posao je uključeno više partnera pa i velike respektabilne banke koje su poslale pisma namjere. Imamo dovoljne referencije i posjedujemo volju, znanje i želju da širimo svoje menadžerske kapacitete – poruka je Debeljaka, jedinog potencijalnog strateškog partnera koji potvrđuje da je dao ponudu. Nagađa se i da su zainteresirani australska Scenic grupa te tvrtka Pomorski institut iz Splita, međutim, iz tih kompanija nema potvrde tih informacija.

Moguće je, dakle, da Vlada i uprava Uljanik grupe na stolu imaju tek jednu ozbiljnu ponudu, a to bi mogao biti i razlog očitoj nesklonosti podjele informacija građanima koji su krizu u Uljaniku već platili 2,5 milijardi kuna, koje su iz proračuna otišle na plaćanje kredita škverova za koje je država jamčila. Ministar Horvat je kazao da neće otkrivati koliko je ponuda došlo odmah jer namjerava razgovarati sa zainteresiranim partnerima te da će dati priliku i upravi tvrtke da u nekoliko dana donese konkretnu odluku, a Uljanikov šef Bulić kazao je pak da broj ponuda nije relevantan.

Uoči samog natječaja za strateškog partnera nagađalo se mnogim svjetskim imenima i interesom brodogradilišta sa svih strana svijeta, međutim, kako je i praksa više puta pokazala jedno je iskazivanje interesa, a potpuno drugo dati obvezujuću ponudu za preuzimanje biznisa koji se može pokazati kao rupa bez dna. Da je Uljanik velik rizik za ulagatelje, pokazuje i najnovije otkazivanje narudžbe dva broda. Na njima su jamstva teška gotovo 1,2 milijarde kuna. Na otkazanom brodu 500 stupanj završenosti iznosio je 80 posto, dok je na brodu 531 izvršeno tek 27 posto radova.

U knjizi narudžbi tako ostaju tek dva broda za koje je država dala jamstva. Prijete i milijunski troškovi namire štete koje su otkazi narudžaba izazvali.Opravdano je stoga pitanje trebaju li novi vlasnici sanirati troškove loših ugovora iz prošlosti ili bi trebali garantirati samo uspjeh budućeg poslovanja. Vlada želi jakog partnera koji će zadržati brodogradnju u Istri i Rijeci, a to je moguće samo uz dovoljno profitabilnih narudžbi.

U blokadi 120 dana

Debeljak tvrdi da Brodosplit ima punu knjigu narudžbi za idućih deset godina, što je bio i povod za preuzimanje Uljanik grupe. Brodosplit već tri godine posluje pozitivno, imamo dobit, ugovaramo nove poslove i gradimo brodove koji su po kvaliteti i sofisticiranosti u samome vrhu, poručio je Debeljak te naglasio da DIV grupa, ima kapital veći od 1,7 milijardi kuna uz zaduženost manju od 40 milijuna eura. I dok Brodosplit ima pune knjige narudžbi, u Uljanik brodogradilištu ostaje sve manje radnika, a prije nekoliko dana se navršilo i 120 dana neprekidne blokade računa tvrtke u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna.

Zbog toga je, sukladno zakonskim obvezama, Fina pokrenula otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem. Kao i u slučaju 3. maja, koji je imao blokadu na 72 milijuna kuna, pokrenut će se prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka i imenovati privremeni stečajni upravitelj. Taj postupak kupuje još najmanje mjesec dana za odabir strateškog partnera koji bi ubrizgavanjem novca u kompaniju mogao i deblokirati račune obaju škverova i tako ukloniti potrebu za pokretanjem stečajnih procesa u tvrtkama koje preuzima.

>>Pogledajte video: Radnici Uljanika u štrajku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije