Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj zloporaba

Britanija ukida otkrivanje financijskih podataka političarima

Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
17.06.2017.
u 09:45

Informacije iz Ureda za državnu statistiku preko političara curile su do burzovnih mešetara, koji su tako bili u 21 satnoj prednosti

Velika Britanija odlučila je stati na kraj zloporabi “insajderskih” informacija koje su preko političara curile do burzovnih mešetara. Od danas je ukinuta praksa da 21 sat prije objave najnovije podatke Ureda za državnu statistiku o inflaciji, nezaposlenosti, plaćama i prodaji dobivaju prvo ključni donositelji bitnih državnih odluka: premijer, ministar financija i državni tajnici za gospodarstvo, energetiku i industrijsku strategiju, prenosi Business Insider.

Britanski građani više ne žele biti u strahu da bi te osjetljive informacije mogle dospjeti na tržište prije službene objave i da bi se njima mogli okoristiti trgovci na burzama.

– Britanska statistička uprava (u rangu je ministarstva u Velikoj Britaniji, op. a.) ne vjeruje da bi ministrima i dužnosnicima trebao biti omogućen pristup statistici prije nego što je dostupna parlamentu i predstavnicima javnosti – poručio je David Norgrove, čelnik te institucije. Naglasio je da se na ovaj korak nisu odlučili zbog insinuacija da bi moglo doći do propuštanja informacija, nego zato što je povjerenje javnosti poljuljano dosadašnjom praksom davanja ranih informacija te žele da ministri i dužnosnici budu izvan sumnje.

Komentara 2

SM
SmellsLikeŠit
10:09 17.06.2017.

uh kad bi bar sad naši političari emigrirali tamo

DO
domxerex
00:25 03.08.2017.

Sada će moći neometano i vez grižnje savjesti krasti. Možda se tamo presele naši političari kada saznaju za to. Dobro za nas a za njih me zaboli ..... (ona stvar zbog koje se ide urologu), ustvari čak ni ta stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije