Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR U OBILASKU

Horvat: Europski fondovi za investicije i radna mjesta

Darko Horvat
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
07.04.2016.
u 17:57

"Strukturni fondovi su injekcija u poduzetništvo kako bi bilo konkurentnije u nabavi nove opreme, izgradnji novih poslovnih prostora te opremanju tih prostora telekomunikacijskom i informatičkom tehnologijom"

Ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat obišao je danas u Krapinsko-zagorskoj županiji nekoliko gospodarstvenika s uspješnim investicijama te ocijenio da se tu županiji kao i ostatku sjeverne Hrvatske, provode investicije i otvaraju radna mjesta, čemu značajno pridonose sredstva iz fondova EU-a.

Za tvrtke koje je obišao - Frassinox u Donjoj Stubici te Josip Pleško i OMP u Zaboku, ističe da im je zajedničko vrlo vješto korištenje fondova EU-a.

"Strukturni fondovi su injekcija u poduzetništvo kako bi bilo konkurentnije u nabavi nove opreme, izgradnji novih poslovnih prostora te opremanju tih prostora telekomunikacijskom i informatičkom tehnologijom", izjavio je Horvat.

Ističe da je komplicirana prijava na strukturne fondove do sada bila velika boljka te istaknuo da je u razgovoru s poduzetnicima identificirano deset problema koji su proceduru činili takvom i koji su otežavali povlačenje sredstava iz strukturnih fondova. Svih je deset maknuto ili liberalizirano odnosno olabavljeno, kaže Horvat najavivši nove natječaje s manje procedure i kraćim rokovima.

Na novinarsko pitanje o velikom broju zatvorenih obrta, ministar je ustvrdio da je istina da se oni zatvaraju, ali i da se brojni novi obrti i trgovačka društva otvaraju. Kako bi se olakšalo otvaranje i rad novih obrta, Horvat je potvrdio aktivnosti države na smanjenju administrativnih barijera. Ističe da je zadatak države svoje obveze plaćati u zakonskom roku, dok od poduzetnika traži da stvaraju poduzetničku klimu gdje se poduzetnici međusobno poštuju i obveze jedni prema drugima podmiruju u rokovima.

Za obrtnike i poduzetnike koji su zapali u probleme, Ministarstvo osmišljava mehanizam reprograma dugova koji, kaže Horvat, uključuje Poreznu upravu i dio državnog aparata kod kojeg je dug stvoren, kako bi im se pomoglo kroz odgode, reprogram i obročne otplate.

>> 'Do kraja godine oformit ćemo poseban fond s preko 500 milijuna eura'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije