Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan "D" za 3. maj?

Danas odluka ide li riječko brodogradilište u stečaj

3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
04.07.2019.
u 06:38

Ročište je nekoliko puta odgađano, a zadnji put početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u "3. maju"

Novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u "3. maju" održat će se u četvrtak na Trgovačkom sudu u Rijeci, a nakon njega moglo bi se konačno znati ide li to brodogradilište u stečaj.

Ročište je nekoliko puta odgađano, a zadnji put početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u "3. maju".

Sutkinja Liljana Ugrin tada je rekla kako ima informaciju da država ozbiljno razmatra mogućnost pozitivnog rješenja, bilo kroz privremeno financiranje, bilo da se, ako se otvori stečaj, u "3. maju" nastavi djelatnost.

Nešto više od dva tjedna nakon zadnje odgode ročišta, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako nema nikakve ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja China Shipbuilding Industry Corporationa da kupi ili uđe u strateško partnerstvo u "3. maju" te kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.

Nekoliko dana poslije, Horvat je izjavio kako misli da "3. maj" neće u stečaj te kako je namjera da se pronađe rješenje za pomoć tom brodogradilištu kako bi se završili započeti brodovi.

Sindikalni odbor za opstojnost "3. maja" poslao je u ponedjeljak vjerovnicima tog brodogradilišta koji još nisu povukli ovrhe zamolbu da to učine što prije kako bi se deblokirao račun tog brodogradilišta.

Odbor ističe da bi otvaranjem stečaja nad "3. majem" svi bili na većem financijskom gubitku nego u slučaju da se nastavi poslovanje bez stečaja.

Predstavnik radnika i predsjednik Nadzornog odbora "3. maja" Juraj Šoljić pozvao je prije vjerovnike da povuku ovrhe i tako omoguće deblokadu računa tvrtke jer je to, kako je rekao, jedini put koji vodi izbjegavanju stečaja te nastavku poslovanja i suradnje u izgradnji brodova.

Direktor brodogradilišta 3. maja Edi Kučan u srijedu je, uoči sudskog ročišta o pretpostavkama za otvaranje stečaja u tom brodogradilištu, Trgovačkom sudu u Rijeci dostavio izvješće u kojemu navodi da je u tijeku intenzivno skidanje blokade s računa, da je nakon sporazuma s dijelom vjerovnika ukupna suma zbog koje je blokiran račun 3. maja smanjena sa 156,3 milijuna kuna na 116,3 milijuna kuna te da se očekuje da do ročišta bude manja od 100 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Jopa
Jopa
07:46 04.07.2019.

Ajde više u stečaj da se ne zavaravamo.

OB
ObrenM
07:10 04.07.2019.

Besramno lazljivi politicari.Pred glasovanje za EU izbore, ministar Horvat je kao gotovu stvar najavio Kineze kao sigurne spasitelje brodogradilista.Izbori su prosli i sada ministsr okrece pilu-nista nema od Kineza.Pred svake izbore sijeku se vrpce novih gradilista,pezionerima se baci par desetaka kuna i nahrani veliki broj sendvicara.Tko je ovomu najpoznatiji autor-Zna se.

SP
Savski_pijesak
06:47 06.07.2019.

U zemlji lopova ovi lopovi su se pokazali OBER lopovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije