Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIJE POLITIČKI VOĐEN'

Dalić: Procesi u Agrokoru dovršit će se bez značajnijih utjecaja politike

Martina Dalić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
27.03.2018.
u 13:32

Novinari su potpredsjednicu Dalić pitali i za komentar povratka Rusa za stol u Agrokoru kao i za komentar najava da bi oni možda, kroz dodatno financiranje, mogli preuzeti glavnu riječ, kao što je bilo prije lexa Agrokor.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u utorak kako smatra da će proces nagodbe u Agrokoru biti dovršen uspješno za sve vjerovnike, bez značajnijih utjecaja politike.

"Proces izvanredne uprave nije politički vođen niti motiviran. Njegov je cilj stabiliziranje hrvatske ekonomije i zaštita od ogromnih rizika koji su mogli nastati propašću Agrokora, a jednako je važna i naplata svih vjerovnika na jednak način, na temelju fer i za sve jednako primjenjivih kriterija. Stoga mislim da će proces nagodbe i dogovaranja nagodbe u Agrokoru ići svojim tijekom i da će se u tom kontekstu dovršiti uspješno za sve vjerovnike bez značajnijih utjecaja iz politike", istaknula je Dalić odgovarajući na pitanje novinara mogu li zategnuti politički odnosi s Rusijom utjecati na ishod pregovora o nagodbi u Agrokoru.

Ponovila je kako je bit procesa zaštita hrvatskog gospodarstva i naplata vjerovnika.

"Bez nagodbe toga će teško biti ili neće biti", kazala je.

Na novinarski upit na marginama konferencije "Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj" u organizaciji Jutarnjeg lista i Brodosplita o tome kako će se zategnuti odnosi s Rusijom odraziti na gospodarstvo i Agrokor, Dalić je kazala kako je kontekst odnosa s Rusijom "višeslojna priča" pri čemu Hrvatska kao članica EU-a podržava i sudjeluje u raznim politikama, ali i jasno vodi računa o svojim gospodarskim interesima.

Novinari su potpredsjednicu Dalić pitali i za komentar povratka Rusa za stol u Agrokoru kao i za komentar najava da bi oni možda, kroz dodatno financiranje, mogli preuzeti glavnu riječ, kao što je bilo prije lexa Agrokor.

Dalić je odgovorila kako je Sberbank najveći vjerovnik u Agrokoru i kako je njegov predstavnik bio član privremenog vjerovničkog vijeća te je i u proteklih deset mjeseci sudjelovao u procesu, imao ulogu u vjerovničkom vijeću i kroz vjerovničko vijeće bio informiran o tijeku procesa.

Istovremeno s tim, podsjetila je, Sberbank je pokrenuo niz sudskih postupaka u susjednim zemljama.

"Dogovor 'Sbera' i izvanredne uprave, prema mom očekivanju znači da će Sberbanka nastaviti svoju aktivnu ulogu u procesu, ali da će se i sudske tužbe prekinuti, čime će se cijeli proces i cijeli odnos između banke i izvanredne uprave vratiti u ono što treba biti, a to su pregovori o načinu naplate potraživanja na način i prema kriterijima kojima sudjeluju svi drugi vjerovnici", kazala je Dalić.

Upitana za komentar jučerašnjeg pisma ruskog veleposlanstva, Dalić je rekla kako s tim pismom nije upoznata te ponovila kako je riječ o procesima koji su na određeni način puno širi od bilateralnih odnosa Hrvatske i Rusije te da će Hrvatska voditi računa o svojim saveznicima, ali i zaštiti vlastitih gospodarskih interesa.

Rusko veleposlanstvo izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši pored ostalog taj potez "neprijateljskim" te da je "pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter".

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
15:22 27.03.2018.

Samo interes, kakva politika.

DU
Deleted user
17:28 27.03.2018.

dalicka ti govoris u ime azila za pse u dumovcu ...oteto je prekprokleto....kaj ne..

CA
campa
14:43 27.03.2018.

Zar nije suvišno komentirati samodopadljive komentare ministrice Dalić koja se trudi dokazati da je kod nje sve pošteno.Možeš misliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije