Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika poslodavaca

D. Majetić: U RH stoji 500 privatnih investicija od 22 milijarde eura

Davor Majetić
nnn
11.11.2010.
u 14:00

Dosadašnji model gospodarskog rasta potrošen je i nužan je zaokret prema investicijama u realnom sektoru koji je okrenut izvozu i većoj dodanoj vrijednosti.

Dosadašnji model gospodarskog rasta Hrvatske potrošen je i nužan je zaokret prema investicijama u realnom sektoru koji je okrenut izvozu i većoj dodanoj vrijednosti, upozorio je danas u Zagrebu direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, na četvrtoj konferenciji voditelja projekata "Uspješni projekti s malim budžetom". Upozorio je da je nužno pokrenuti privatne investicije koje već postoje, ali su zapele u ladicama javne i lokalne vlasti.

- Prijedlog je poslodavaca da se kratkoročno pokrenu postojeće investicije. Više od 500 privatnih investicija, vrijednih više od 22 milijarde eura, trenutačno je na čekanju. Projekti stoje zbog javne, regionalne, lokalne vlasti, birokracije, legislative... Kada bi se realiziralo samo pet milijardi eura ovih investicija, naše bi se gospodarstvo uvelike pokrenulo - kazao je Majetić dodajući da tu treba još pribrojiti i 14 milijardi eura u 30 planiranih projekata državnih investicija.

Majetić, dakle, opetovano upozorava na neodrživu antipoduzetničku klimu u Hrvatskoj. Smatra da je neodrživa projekcija gospodarskog rasta RH u idućim godinama od samo dva posto.

- Rast od dva posto samo je kozmetika, s tim se ne izlazi iz krize. Međutim, ako nastavimo raditi kao do sada i tih dva posto može postati pitanje kristalne kugle - kazao je Majetić.

Žestoko je i izravno direktor poslodavaca kritizirao aktualnu vlast.

- Razgovarao sam s nekim našim ministrima koji su mi rekli da uopće ne znaju što trebaju raditi. Moj im je savjet da onda daju otkaz. Pisanje svake strategije samo je pet posto njezina uspjeha, sve je ostalo implementacija. Brojka od više od 300 tisuća nezaposlenih pokazuje da nemamo stvarnih efekata od Vladina programa gospodarskog oporavka - kazao je Majetić.

Jedan od najuspješnijih trenera na svijetu Mirko Novosel govorio je na konferenciji kako je s 10 puta manjim budžetom od protivnika uspio doći na krov Europe s Cibonom te što je presudilo da Zagreb dobije Univerzijadu 1987. godine u konkurenciji daleko bogatijih gradova. Po njegovim riječima, ključno za dobivanje projekta bila je dobra provedba "business inteligencea", odnosno uspješno su ušli u način razmišljanja te su uspjeli impresionirati one koji su odlučivali o dodjeli organizacije.

- Univerzijada je bila velik projekt koji je startao bez budžeta, ali smo kasnije, kada smo dobili organizaciju, postali veliki projekt s ogromnim budžetom, jer smo uspjeli prodati njezin logo svim tvrtkama u Hrvatskoj i Sloveniji. Na taj smo način prikupili toliko milijardi koliko se iz Hrvatske u 10 godina slijevalo u savezni budžet. Ključna je stvar bila što smo Prima Nebiola, tadašnjeg predsjednika FISU-a, i druge moćnike u pregovorima 1984. godine impresionirali specijalitetima s roštilja za domjenak i ljepotom rimske rezidencije jugoslavenskog veleposlanstva, koje je bilo uvjerljivo najljepše od svih veleposlanstava u Rimu. Nebiolo nam je tada postavio jedini uvjet koji moramo ispuniti - da mu damo počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta - otkrio je Novosel tajnu kako je doveo Univerzijadu u Zagreb.

Komentara 14

OB
-obrisani-
14:34 11.11.2010.

\"Više od 500 privatnih investicija, vrijednih više od 22 milijarde eura, trenutačno je na čekanju.\" --- Je li to još 22 milijarde eura shopping centara, ili konačno ima i nešto proizvodnih pogona?

BR
brako
15:19 11.11.2010.

Ima puno takvih projekata. Samo, treba ljudima oduzeti zemlju i dati je tim \"investitorima\". Na osnovu zakona o golfu ili nešto slično. Proglasiti ih nestalim i legalizirati komunističku pljačku djedovine kao u Zadru. Ili, od Hrvatskih šuma za 5 kn kupiti zemlju iza sveučilišne bolnice u Zagrebu, i, kao od državnog interesa sagraditi golf teren i još hrpetinu vila i to prodati. A, nelegalno je već legalizirano, ima tu, hvala Bogu Dropulićka, Pavićki i slično. A, tamo iskopaš besplatno šljunka koliko ti srce želi. Objavite imena tih \"investitora\", i \"golfera\", kupaca tih vila. Da i mi običan puk naučimo nešto o ulaganjima. I beskrajnim mogućnostima koje pruža ova zemlja.

JA
jankoprekobrda
14:21 11.11.2010.

10 TOČAKA ZA IZALAZ IZ KRIZE 1. Ograničiti broj državnih službenika na manje od 5% ukupne populacije, (uključujući policiju vojsku, upravu, sudstvo, obrazovanje...) 2. Smanjiti poreska i druga davanja poduzetništva na najviše 25% prihoda. 3. Ograničiti porez na profit na na manje od 10% ostvarenog profita i potpuno ga ozloboditi ako se 90% profia reinvestira. 4. Sav prihod od prodaje stranim osobama za strana sredstva plačanja u zemlji ili inozemstvu osloboditi poreskih davanja (posebito turizam, ugostiteljstvo) Stimulirati trajno zapošljavanje, posebno u izvoznim programima. 5. Plaće državnih službenika (od predsijednika države i valde) vezati za uspiješnost gospodarstva. 6. Uvesti kaznenu i krivičnu odgpovornost za političare za nesipunjnjenje predizbornih obečanja, te im zabraniti daljnje političko djelovanje, imenovati ih prevarantima. 7. U svim opčinama postaviti Inkubatore poduzetništva, koji če omogučiti prve tri godine početnicima u poduzetništvu punu potporu, besplatan poslovni prostori, pomoč u prodaji, adminsitrativnim poslovima, popunjavanju patentnih prijava i... 8. Nezaposenima duže od godine dana osigurati umjesto novčane potpore, vrt sa alatom i sijemenom za prvu godinu da proizvode hranu za svoje potrebe. 9. U svim knjižnicama omogučiti besplatan internet za sve gradjane, te uvesti besplatno elektronsko opismenjavanje za sve gardjane posebito za one preko 60godina strosti. 10. Organizirati javne radove (poput pošumljavnja, i uredjenje nasipa za obarnu od poplava, kultiviranje zapuštenih poljoprivrednih povrsina) na kojima je obaveza učestvovanja nezaposlenima, a lljeti svima učenicima i studentima starijim od 10 godina, barem mjesec dana godišnje. Zakljucak: Sve ovo poceteiti provoditi odmah, sve skupa manje kosta od saniranja Brodogradilista, a rezultati su siguran sam nemijerljivi. Tri godine privremeno zaustaviti pristupne pregovore sa EU, nakon tri godine sagledati rezultate, ozijeniti ih te ako je potrebno jos jedan period od 3 godine i vijerujem izasli smo iz krize tek tada reaktivirati pristupne pregovore sa EU, u koju bismo trebali uci ponosno dignute a ne spustene i glave i gaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije