Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja

Ćorić o otkupu dionica Ine: Ovo ljeto odluka idemo li ili ne u reotkup

Ministar Ćorić obišao radove na postrojenju za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 15:48

Inini planovi idu u smjeru razvoja proizvodnje alternativnih goriva i to je smjer koji treba pozdraviti, istaknuo je ministar gospodarstva

Do ljeta ove godine znat ćemo ide li RH u otkup dionica Ine Mol-a ili ne. Najavio je to jučer ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je pojasnio da će za mjesec i pol do dva biti jasno u kojem se smjeru ide glede pregovora Hrvatske i Mol-a oko Ine.  

To je dvosmjerna komunikacija, imamo jednu stranu koja je zainteresirana za reotkup i drugu koja u taj reotkup ulazi sa svojim idejama, uvjetima, logikom i ukoliko se ponuda i potražnja nađu doći će do otkupa, ako to ne bude slučaj  onda neće doći  - kazao je Ćorić.

On je ponovio je kako razgovori oko otkupa dionica Ine traju i da to nije nešto što se može dogoditi preko noći te da to nije ništa neuobičjano kod takvih procesa. Faza koja je bila izuzetno dugačka i predugačka, kako je kazao, je bila faza koja je prethodila samom procesu analize poslovanja i procjeni vrijednosti.

Činjenica je da postoji naša želja da se dionice otkupe, a s druge strane potencijalni prodavatelj odnosno MOL ima svoje viđenje i cijene i uvjeta i ukoliko se to dogovori u tu ćemo transakciju ići, ukoliko se ne dogovori neće - kazao je te dodao kako ne postoji neko C rješenje.

Iako je jučer još jednom kazao da Hrvatska ide prema niskougljičnom društvu, Ćorić je Hrvatsku želju da od Mola reoktupi našu najveću nafnu kompaniju obrazložio time da će tranzicija ka niskougljičnom društvu trajati i da Ina po pitanju rafinerijskog biznisa, maloprodaje i istraživanja ima što za ponuditi u narednih 25- 30 godina s obzirom da će u dobarom dijelu te tranzicije i dalje dominirati fosilna goriva u prometu.

U tom kontekstu naveo je i da projekt biorefiranerije u Sisku ide dalje, a on će omogućiti budućnosti Ine u segmentu alternativnih goriva. Ćorić je kazao i da će Ina sukladno svojim kapacitetima sudjelovati u otkupu OMV-ih benziskih postaja u Sloveniji. Što se tiče izvora sredstava za mogući reotkup Ine Ćorić je odbacio mogućnost da se zbog toga privatizira dio HEP-a.

Čak je jasno poručio da ne vidi niti jedan dio HEP-a kao strateške kompaniju u bilo kakvom procesu privatizacije. Ćorić je jučer s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem predstavio aktivnosti oko vezane za raspisivanje javnih poziva i natječaja Fonda.

- Ova godina bit će obilježena nizom natječaja, a do kraja 2024. godine samo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost možemo očekivati natječaje u vrijednosti od gotovo tri milijarde kuna. I dobar dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odnosi se upravo na područje iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te će prvi natječaji iz te financijske omotnice ići u smjeru sufinanciranja poduzetničke aktivnosti, odnosno digitalizacije procesa, iskoraka u smjeru novih tehnoloških rješenj - je ministar Ćorić.

Kukić pak naveo je kako će Fond ove godine kao i lani objaviti ukupno 22 javna poziva. Trenutno ih je objavljeno pet. Sljedeći poziv koji će biti raspisan jest za poticanje kupnje električnih vozila. Taj natječaj se neće provoditi sistemom tko najbrže podnese prijavu, nego će ići preko auto kuća.

Prema podacima Fonda dosad se prijavilo 50-ak autozastupnika koji su pak prijavili oko 550 modela vozila na razne vrste alternativnih goriva, a među ostalim i prvi put na vodik.

Fond će ove godiine preko 22 javna poziva plasirati 925 milijuna kuna, što je značajn više u odnosu na godinu prije kad je kroz isti broj poziva bilo plasirano 616 milijuna kuna. To povećanje se najviše odnosi na pozive za energetksu obnovu obiteljskih kuća za što se lani izdvojilo 200 milijuna kuna, a ove godine to iznosi 400 milijuna kuna, a pri tome 100 milijuna kuna je određeno za potresom pogođeno područje Baniji.

Ukupni iznos poticaja za nabavu vozila na alternativna goriva pak povećan je s lanjskih 44 milijuna na 105 milijuna kuna ove godine.

VIDEO Zmajlović: Kožić je HDZ-ov mamac za birače da osvoje županiju i onda vladaju

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
15:57 25.05.2021.

Nema love ni za avione, a banda bi Inu!!!

OB
obican
15:59 25.05.2021.

Prije koju godinu: Otkupit cemo INU ove godine. Danas: Ovo ljeto odluka. Vjerodostojno lazu i kradu

DU
Deleted user
16:06 25.05.2021.

Da li čovjek koji se maskira u medvjeda zna koliko stoji INA. Ne zna, a kupuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije