Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiglo pismo namjere

Ćorić ponovio: Mađarska želi kupiti 25 posto plus jednu dionicu LNG Hrvatske

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
08.04.2019.
u 20:30

– Nama se po pitanju zakupa, odnosno ulaska u vlasničku strukturu potencijalnih partnera, ne žuri, zato što je financijska konstrukcija za izgradnju terminala zaokružena. Ipak očekujemo rast interesa za zakup kapaciteta – rekao je Ćorić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je da su Mađari zainteresirani za kupnju kontrolnog paketa u LNG Hrvatska.

– Prije nekoliko tjedana mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto poslao je pismo namjere u ime Republike Mađarske. Mađarska strana zainteresirana je za kupnju 25 posto plus jedne dionice u LNG terminalu – ponovio je danas ministar Ćorić.

Razgovori s mađarskom stranom nastavit će se na summitu Kina + 16, koji se održava Dubrovniku, pojasnio je Ćorić te dodao da bi ulazak u vlasničku strukturu trebao pratiti i interes za zakup kapaciteta LNG terminala.

Istaknuo je da su potrebe Mađarske za plinom znatno veće od hrvatskih. Mađarska godišnje potroši do deset milijardi prostornih metara plina, što je četiri puta više od domaće potrošnje.

– Nama se po pitanju zakupa, odnosno ulaska u vlasničku strukturu potencijalnih partnera, ne žuri, zato što je financijska konstrukcija za izgradnju terminala zaokružena. Ipak očekujemo rast interesa za zakup kapaciteta – rekao je Ćorić. Istaknuo je da se pregovara s raznim državama. Plutajući LNG koštat će 234 milijuna eura od kojih 101,4 milijuna eura daje Europska Unija, 100 milijuna eura građani kroz proračun, a ostatak HEP i Plinacro. Ćorić je pohvalio strategiju razvoja HEP-a te istaknuo da je glavni fokus na OIE u kojima imamo potencijal, a podsjetio je da resorno ministarstvo subvencionira postavljanje solarnih panela na privatne kuće.

Ključne riječi

Komentara 10

IN
inbox
22:46 08.04.2019.

malo po malo hep će postati ina. sve uništavate

GV
golub Vaso
14:53 08.04.2019.

Mađari nisu vazali i veleizdajnici kao naši, gledaju svoje interese i neće svom narodu prodavati skuplji plin samo zato što uncle Sam to traži

ON
ON
08:57 09.04.2019.

Dobar domaćin kupuje a neprodaje.A ako nešto i prodaje onda je to šta se prodaje nepotrebno ili nerentabilno.Šta god bilo od ove vije moguće opcije govori da mi nemamo plana.Prodajemo nešto šta nije ni vidjelo svjetlo dana.Radimo stihiski bez planaa i bez dobre analize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije