Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja recesije

Ćorić: Gospodarstvo će rasti više od 2 posto. Horvat: Svi nam predviđaju rast

Tomislav Ćorić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12.02.2019.
u 17:38

Iako znakovi recesije postoje u Italiji i Njemaćkoj ministar zaštite okolišta i energetike rekao je da vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo rasti više od dva posto.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je u utorak da Hrvatskoj ne prijeti recesija te da će hrvatsko gospodarstvo rasti značajno više od dva posto, a da se negativnom utjecaju usporavanja drugih ekonomija na hrvatski turizam može doskočiti podizanjem kvalitete u tom sektoru.  

Ćorić je to kazao odgovarajući na pitanja novinara ispred zgrade Vlade uoči sastanka koalicijskih partnera, upitan za mišljenje o teorijama da bi 2020. moglo doći do recesije na globalnoj razini i treba li to Hrvatsku zabrinjavati.

Kako je kazao, iako naznake recesije u nekim zemljama postoje, prije svega u Njemačkoj i Italiji, vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo, i prema procjenama koje su revidirane zadnjih tjedana, rasti znatno više od dva posto, a kako se u Vladi nadaju da određeni investicijski ciklusi mogu taj rast dodatno pospješiti. 

Europska komisija ovih je dana blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,7 posto, s prethodnih 2,8 posto, jer očekuje usporavanje rasta izvoza zbog slabljenja gospodarstava u Europskoj uniji, najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), pak, u ponedjeljak su objavili da temeljem CEIZ indeksa za prosinac 2018. koji iznosi -0,9 indeksnih bodova, očekuju da je godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni, a za cijelu prošlu godinu prognoziraju stopu rasta BDP-a od 2,6 posto. 

- U tom kontekstu, ne vidim da Hrvatskoj prijeti recesija - ustvrdio je Ćorić uoči sastanka u Vladi s koalicijskim partnerima.

Napominje da će usporavanje ekonomske aktivnosti u nekim drugim zemljama utjecati na vrlo važan segment ekonomije, turizam, no neovisno o tome, siguran je da će se podizanjem kvalitete u turističkom sektoru "na neki način doskočiti tom problemu".

Na pitanje o usporedbi moguće nadolazeće recesije s globalnom financijskom krizom iz 2008. godine, Ćorić je ocijenio da se ta godina, općenito na globalnoj razini, ne može više ponoviti, zbog toga što su svjetsko gospodarstvo i financijski sektor danas potpuno drugačiji, a "alarmi se pale na same prve naznake recesijskih kretanja, dok je 2008. to došlo jako iznenada".

Upitan pak o spominjanom potencijalnom iznosu od 10 milijardi kuna koji bi država trebala dati za sanaciju i restrukturiranje Uljanika, Ćorić je odgovorio da su to iznosi o kojima uopće ne treba razmišljati.

- Ja nisam involviran u rješenje tog problema, međutim to jednostavno nisu iznosi o kojima se smije razmišljati - ustvrdio je Ćorić, dodavši da je to njegov osobni stav.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u utorak je izjavio da Europska komisija i sve relevantne institucije predviđaju za ovu godinu Hrvatskoj gospodarski rast između 2,7 i 2,9 posto te da nema naznaka da će se nešto drastično promijeniti u 2020.

Odgovarajući na upit novinara uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima kakva su njegova očekivanja vezana uz Hrvatsku i neka tumačenja da bi 2020. globalno gospodarstvo moglo upasti u recesiju, Horvat je podsjetio da Europska komisija i sve relevantne financijske institucije predviđaju razinu hrvatskog gospodarskog rasta za ovu godinu između 2,7 i 2,9 posto.

- Što bi se to 2019. moralo drastično promijeniti da 2020. bude puno, puno drugačija, u ovom trenutku naznaka nema, a nema naznaka ni u financijskom sektoru - izjavio je Horvat.

Europska komisija ovih je dana blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,7 posto, s prethodnih 2,8 posto, jer očekuje usporavanje rasta izvoza zbog slabljenja gospodarstava u Europskoj uniji, najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Svjetska banka procjenjuje da bi rast u 2019. mogao iznositi 2,8 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje rast od 2,6, a Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) od 2,5 posto.

Hrvatska narodna banka (HNB), pak, u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 2,7 posto. Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva za 2,9 posto.

Horvat je dodao da Europska komisija u ovom trenutku priprema novi financijski okvir za EU za razdoblje od 2021. do 2027. i to se budno prati, jer će on biti očito puno drugačiji.

"Jedan dio kohezijske politike pretvorit će se u subvencioniranje novih tehnologija, inovacija i inovativnih eko sustava, tako da imamo dvije godine pripremiti se za novu filozofiju natječaja iz europskih fondova i za uvođenje novih tehnologija koje bismo jednog dana mogli pratiti takvim novcem. Ja sam siguran da kada investicije krenu u pet područja koje smo u ovom trenutku kao prioritete osmislili u sustavu eko inovacijskog vijeća, da ćemo otvaranjem drugačijih radnih mjesta i drugačijim investicijama dovesti Hrvatsku konačno u situaciju da joj gospodarski rast ne bude stagnacija na razini 2,5 ili 2,7 posto, već da kao i zemlje našeg okruženja iskoračimo barem prema gospodarskom rastu od 5 posto", istaknuo je Horvat.

Inina zgrada u Šubićevoj za hrvatski gospodarski hub

Odgovarajući na upit o mogućnosti da njegovo ministarstvo preseli u Ininu zgradu u Šubićevoj, Horvat je kazao da je u ovom trenutku jedna od mogućih lokacija središnjeg ureda Državnog inspektorata i stara Inina zgrada.

Kazao je da ta zgrada ima kapaciteta između 800 i 900 ljudi te da je idej ao tome da se ona stavi u funkciju iznijeta i pred premijera Andreja Plenkovića.

Naveo je da je ideja da se u toj zgradi stvori hrvatski gospodarski hub, da se u njega presele Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i Središnji ured i područni ured za grad Zagreb Državnog inspektorata, a jednim dijelom i Hitro.hr.

- Tako bi na jednom mjestu dobili kvalitetan servis za buduće poduzetnike, start-upove i postojeći poduzetnički sektor. Na jednom mjestu imali bi na raspolaganju nekoliko servisa i 12 ili 13 trenutnih lokacija koncentrirali bi u jednu zgradu. Želja nam je da Državni inspektorat useli u tu zgradu ili na neku drugu lokaciju s 1. travnja kada i stupa na snagu i zakon - rekao je Horvat te dodao kako je siguran da će se to i dogoditi.

Dodao je da bi se preseljenje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Ministarstva gospodarstva, ako do njega i dođe, bilo provedeno bi do kraja godine.

Željko Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

 

Ključne riječi

Komentara 10

PU
Pukovnik
17:07 12.02.2019.

Wow!

AN
antonelić
17:20 12.02.2019.

mi kradezejci smo obećali rast gospodarstva 5 % , rast industrijske proizvodnje , smanjivanje pedevea , povratak mladeži iz pečalbe , ulazak među najprosperitetnije države europe ... rezultat se vidi ali mi , kradezejci tvrdimo : " hebeš partiju koja ne zna obećat " ...

DU
Deleted user
17:18 12.02.2019.

Hoce 8% zahvaljujuci ogromnim investicijama u energetici i genijalnom vodjenju energetskog i svih drugih sektora i premudrim politickim vodjama...samo je pitanje tko ce raditi ....radna snaga vam je rekla adio i nikad vise. . itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije