Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizori PwC-a pod optužbama

Cookova izvješća frizirana zbog bonusa

Ilustracija
Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
22.10.2019.
u 14:28

Uklonjeno je 1,8 milijardi funti ‘izvanrednih stavki’

Predstavnici računovodstvene kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC) suočit će se danas s optužbama da su bili u sukobu interesa dok su revidirali poslovne knjige propale britanske turističke tvrtke Thomas Cook od 2008. do 2016. Kako piše Financial Times, putnička kompanija koristila je kontroverznu računovodstvenu politiku u kojoj je tijekom tih osam godina uklonila “izvanredne stavke” od 1,8 milijardi funti, čime su glavni financijski rezultati kompanije bili iskrivljeni. Međutim, tako izračunata operativna dobit bila je osnova za izračunavanje bonusa za vodeće menadžere Thomasa Cooka.

Međutim, računovodstvena tvrtka Ernst Young (EY) koja je postala revizor Thomasa Cooka od 2017. izrazila je zabrinutost zbog “identifikacije i odobravanja zasebno objavljenih stavki”. Oko 28 milijuna funti takvih troškova je preklasificirano te godine, smanjujući temeljnu zaradu. Kompanija je zbog toga upozoravala investitore da očekuje lošije rezultate.

Prema tvrdnjama upućenih izvora FT-a, PwC je savjetovao kompaniju o politici nagrađivanja koja je vodeće ljude štitila od izvanrednih stavki dok je istodobno revidirao alokaciju upravo tih stavki. Savjetničke usluge o politici nagrađivanja PwC je od 2007. do 2012. naplatio 4 milijuna funti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije