Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rad po narudžbi

Cijepa drva, čisti snijeg, čeka u redu za lijekove...

'18.12.2012., Slavonski Brod - Brodjanin Josip Tomakic tvrdi da posla ima za one koji zele raditi. Ovaj mladic, koji je inace zaposlen u jednoj zastitarskoj tvrtki pronasao si je dodatni izvor zarade
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
1/3
06.01.2013.
u 12:29

Josip Tomakić iz Slavonskog Broda pokrenuo obrt za pružanje usluga "Josip", u kojem po prihvatljivim cijenama obavlja ove i mnoge druge poslove.

Morate iscijepati drva za ogrjev, pokositi travu, očistiti podrum i snijeg ispred kuće, a nemate vremena i ne volite previše fizičke poslove? Morate otići po lijekove ili nalaze, platiti račune, kupiti kruh, a ne da vam se gubiti vrijeme na probijanje kroz prometnu gužvu i čekanje u redu? Ništa zato, nazovite Josipa Tomakića i problem je riješen!

Prihvatljive cijene

Naime, ovaj 27-godišnji brodski zaštitar otvorio je obrt za pružanje usluga “Josip”, u kojem po prihvatljivim cijenama obavlja ove i mnoge druge poslove.

– Surfajući internetom, došao sam na ideju kako bih dodatnim poslom mogao popuniti kućni proračun. U ovih mjesec i pol dana imao sam dvadesetak upita i zadovoljan sam. Neke su se mušterije unaprijed predbilježile za proljetno košenje trave, a nekima sam već čistio snijeg i išao plaćati račune – kaže Josip. Sve navedene poslove Josip je i ranije radio svojoj rodbini i prijateljima, ali besplatno. Pomislio je tada da bi svoje trošenje goriva i vremena mogao i naplatiti. Supruga mu je nezaposlena, a ima i dvoje male djece koje valja nahraniti i odjenuti. Na sve pozive ne može odgovoriti, pa je mušteriju koja je tražila da joj vozi djecu u školu morao odbiti jer se boji odgovornosti za dijete, a i nije taksist. Cjenik mu je fleksibilan i znatno niži negoli, primjerice, na moru. – Sat vremena čišćenja snijega stoji 30 kuna, dok košenje trave naplaćujem od 40 do 70 lipa po četvornom metru. Za poslove koje obavljam automobilom cijena je otprilike kao i za taksi, i to onaj najjeftiniji. Odlazak u bolnicu po nalaze je 20 kuna, a u ljekarnu po lijekove 30, jer u tom slučaju najprije moram otići kod mušterije po zdravstvenu iskaznicu – ističe Josip. Postoje i posebni paketi, pa će tako ljudima koji su dulje vrijeme odsutni iz svog doma za 350 kuna na mjesec redovito kositi travu, zalijevati cvijeće, provjetravati kuću i slično. Dostupan je i za čišćenje i održavanje nadgrobnih spomenika i paljenje svijeća. Logično je, kaže, da stalne mušterije imaju popust. Bio bi zadovoljan kad bi uz postojeću zaštitarsku plaću novim dodatnim poslom zaradio još jednu ili barem pola, ali ako broj narudžbi s vremenom naraste, ne isključuje ni mogućnost zapošljavanja još jednog djelatnika. Iako je crni broj prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje u Hrvatskoj premašio 350.000, Tomakić tvrdi da posla ima. Samo treba zasukati rukave i raditi.

Pomoć za starije

– Najviše računam na pomoć u kući. Slavonski Brod ima 12.000 umirovljenika. Uspijem li se izboriti da opslužujem barem njih 0,5 posto, to je već 60 ljudi. Starijim ću osobama otići u trgovinu, po lijekove, plaćati račune i sve što treba, a kada nekome treba nešto opeglati, skuhati, očistiti kuću ili oprati prozore, u pomoć mi priskače i supruga – dodaje Tomakić. Svjestan je da je u svemu potrebno i mnogo povjerenja, jer njegovo je poduzetništvo okolini još uvijek pomalo neobično. Ipak, vjeruje u uspjeh, jer je od malena naučio raditi. A to je, kaže Tomakić, najvažnije.

>> Profesor engleskog odustao od prosvjete, pa sada uzgaja cvijeće

Komentara 46

RI
Risnjak
14:27 06.01.2013.

Bravo Josipe, tako nesto slicno sam ja poceo radit u Svicarskoj prije 7 godina ! Danas imam 5 zaposlenih i samo nabavljam poslove i printam racune ! Najbolji dokaz da se i postenim fizickim radom moze nesto postic sto puno nijh neceju niti studiom niti magistrom ! Kada navrsim 50 gidina cu prodat tu firmu za jako proste pare' i do kraja zivota ce me bolit ona stvar sto se financija tice ! Samo naprijed Josipe......

MA
majstork35
15:44 06.01.2013.

Josipa sam osobno upozno,i popio s čovjekom piče par puta,čovjek je na svom mjestu,nemam jedne primjedbe,a što se ovog obrta tiće,ovo je primjer kako treba razmišljati,a ne,aj rodjo zaposli me kod tebe u npr.bolnici,plača sigurna min5000 kn i niš se ne radi...Josipe svaka čast i moja preporuka...

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
16:23 06.01.2013.

Meggi ! Izraz "Katica za sve" se može i drugačije protumačiti, a ovdje čovjek radi čestit posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije