Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI S BURZE

Cijene plina u Europi porasle više od pet posto

Dmitry Feoktistov/TASS Photo via Newscom Photo: DMITRY FEOKTISTOV/NEWSCOM
02.11.2021.
u 10:25

Stručnjaci rast cijena pripisuju niskoj popunjenosti europskih skladišta plina, ograničenoj opskrbi dobavljača i velikoj potražnji za ukapljenim prirodnim plinom u Aziji.

Cijene plina u Europi rastu više od pet posto, pokazuju podaci s burze ICE.

Na otvaranju trgovanja, terminski ugovori za prosinac na nizozemskom čvorištu TTF-u (najlikvidnijem europskom čvorištu) prodavali su se po 821,6 dolara za tisuću kubičnih metara, a zatim su pali na gotovo 810 dolara, ali su potom ponovno porasli. Maksimum na startu trgovačke sesije iznosio je 853,5 dolara, a do 8:20 sati cijena je dosegnula 831,2 dolara - 5,6 posto više od prethodnog dana.

Jučer je pak cijena plina po prvi put od sredine rujna pala na 740 dolara, zatim je porasla na 890 dolara i do kraja trgovanja održala se na 816,8 dolara. Prosječna cijena bila je 787 dolara za tisuću kubičnih metara.

Europsko tržište plina vrije već nekoliko mjeseci. Još početkom kolovoza terminski ugovori su trgovani po 515 dolara za tisuću kubičnih metara, ali su do kraja rujna više nego udvostručili cijenu, a 6. listopada skočili su na povijesni maksimum od 1937 dolara. Nakon toga uslijedio je pad, no cijene su i dalje visoke.

Stručnjaci rast cijena pripisuju niskoj popunjenosti europskih skladišta plina, ograničenoj opskrbi dobavljača i velikoj potražnji za ukapljenim prirodnim plinom u Aziji.

Pad kotacija zadnjih dana pripisuje se nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina Gazpromu da počne puniti skladišta u Europi.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
11:50 04.11.2021.

ajd onda prenesite i riječi one ruskinje iz gazproma, da ih ne zanimaju ni ultravisoke ni ultraniske cijene plina. nitko od tih velebrižnika ne pita zašto europski lng terminali zjape prazni, kolko oni imaju ugovorenih količina, zašto nisu ugovorili full. zašto svi prstom na ruse pokazuju, oni, a to su i ameri priznali sad već i javno, šalju ugovorene količine plina poznatim kupcima. nitko ne proziva norvežane koji drže i do 20% eu tržišta plinom, zašto oni ne povećavaju?! zašto se ne proziva alžir, koji isto šalje lijepe količine plina... aha, alžir uskoro prekida opskrbu, jer eu mulja sa marokom oko zapadne sahare, moroko je krivac i za šumske požare u alžiru, pa se sve to lomi preko plina. zašto ti eu birokrati koji za sve krive ruse, ne krive aziju da kupuje plin po visokim cijenama.. zašto se ne napadnu ameri, jer ne šalju plin (plin slobode) u europu, već u aziju?! otkad se to dobava plina u ogromnim količinama ugovara na mjesečnoj razini? zašto se odustaje od dugoročnih ugovora, znaš kolko trebaš kupiti, znaš cijenu, i baf, vozi miško?! kupnja na spot tržištu nije isto ko i ugovor na 10 godina. eu misli napustiti fosilna goriva samo tako? eto im odgovora tržišta i potrošača, gurate zelenu agendu a ne brinete o sadašnjem trenutku. je, trebat će priznati svoju grešku. zašto poljaci ugovaraju plin sa rusima.... moldavija isto. shvatite, plin nije sirovina koju možeš kupiti na placu, i uzimati kolko ti treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije