Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivni trend

Cijene nafte stabilne, na putu najvećeg godišnjeg rasta u posljednje tri godine

Ilustracija/naftno postrojenje i nafta
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
31.12.2019.
u 14:30

Naznake napretka u razgovorima između Washingtona i Pekinga i vjerojatnost potpisivanja trgovinskog sporazuma ohrabrili su narudžbe

Cijene nafte su se u utorak, zadnjeg trgovinskog dana u godini, stabilizirale na međunarodnim tržištima, poduprte ublažavanjem dugotrajnih trgovinskih tenzija Kine i SAD-a te nemirima na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,76 dolara. U ovoj je godini porasla za oko 24 posto. Ni na američkom se tržištu cijena barela nije znatnije promijenila i iznosila je 61,66 dolara. Njegova je vrijednost u 2019. godini poskočila 35 posto. Opseg trgovine ostao je na niskim razinama, budući da mnogi investitori ne rade tijekom blagdana krajem godine.

Cijene nafte na londonskom i na američkom tržištu na putu su najvećeg godišnjeg dobitka od 2016. godine zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Država i Kine, te rezovima proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Naznake napretka u razgovorima između Washingtona i Pekinga i vjerojatnost potpisivanja trgovinskog sporazuma ohrabrili su narudžbe.

Potpora cijenama došla je i uslijed povećanja napetosti na Bliskom istoku, gdje su se tisuće ljudi okupile ispred američke ambasade u Bagdadu kako bi prosvjedovale protiv američkih zračnih napada na iračke paravojne postrojbe. 

"Cijene nafte, iako se uglavnom očekuje da će ostati u pozitivnom trendu, će se u prvom tromjesečju sučeljavat će s teškoćama zbog prigušenog globalnog rasta i snažne razine američke proizvodnje iz škriljaca", procijenio je Benjamin Lu iz Phillip Futuresa.

Cijene će se u 2020. vjerojatno nastaviti kretati unutar ograničenog raspona jer će velika ponuda, osobito iz Sjedinjenih Država, nadoknaditi rezove OPEC, te slabije potražnje u cijelom svijetu, smatraju brokeri i analitičari.

Američka vlada očekuje da će prosječne cijene sirove nafte u 2020. biti niže nego u 2019. zbog rasta zaliha. Osim u SAD-u, proizvodnja će se povećavati u Brazilu, Norveškoj i Gvajani. OPEC jutros nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije