Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronakriza

Cijene nafte pale prema 40 dolara, trgovci zabrinuti za novi val zaraze

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
25.06.2020.
u 17:37

Uvedu li vlade ponovo stroge mjere suzbijanja virusa, to će ponovo zakočiti gospodarstvo a time i potražnju za naftom, pribojavaju se trgovci

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 40 dolara pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u i povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 11 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,20 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,32 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 37,76 dolara. Jučer je zatvaranje tržišta dočekao u minusu 2,36 dolara.

Tržišta je jučer uzdrmalo izvješće američke vlade koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 1,4 milijuna barela. Kakvu-takvu utjehu pružio je tek podatak o padu zaliha benzina, što je protumačeno kao naznaka jačanja potražnje.

Trgovci su i danas bili zaokupljeni izvješćem, što se očitovalo u nastavljenom padu cijena.

"Izvješće je predstavljalo zadnji čavao u metaforičkom lijesu za one koji špekuliraju s rastom cijena, iako podaci nisu baš tako depresivni kao što pad cijena sugerira. Dobra je strana priče što je potrošnja nafte zdrava", ističe Tamas Varga, naftni posrednik PVM.

Tržišta muče i učestali novi slučajevi zaraze koronavirusom u nekim američkim državama. Australija je zabilježila najveći skok broja slučajeva u danu u posljednja dva mjeseca.

"Očekivalo se da će potražnja rasti kako zaraza COVID-om 19 bude jenjala a sada joj ponovo prijeti sve više novih slučajeva na ključnim tržištima. Sada svi čekaju reakciju vlada na novi val pandemije", rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy.

Uvedu li vlade ponovo stroge mjere suzbijanja virusa, to će ponovo zakočiti gospodarstvo a time i potražnju za naftom, pribojavaju se trgovci.

Negativne ekonomske posljedice pandemije jasno se očituju u najnovijoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda da će svjetsko gospodarstvo ove godine pasti 4,9 posto. Još u travnju MMF je predvidio 3-postotni pad.

Značajniji pad cijena koči pak smanjena opskrba iz vodećih proizvođača, prema dogovoru postignutom sredinom travnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice dogovorile su da će u svibnju, lipnju i srpnju smanjiti opskrbu za 9,7 milijuna barela dnevno a ulagači pokušavaju utvrditi jesu li spremne produljiti sporazum na ostatak godine.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 38,17 dolara, što znači da je pala 1,68 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije