Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN zabrinut

Cijene hrane svuda u porastu, u Srbiji nestašica mlijeka i ulja

Hrana
Arhiva VL
07.09.2010.
u 20:00

UN-ova Agencija za hranu za kraj rujna sazvala je i izvanredni sastanak o 70-postotnom skoku cijene pšenice od početka godine. I cijene su mesa najviše u posljednjih 20 godina.

Unatoč naporima pojedinih vlada da se cijene osnovnih namirnica zauzdaju, skuplja sirovina, poglavito pšenica otkupne cijene koje su i u Hrvatskoj izazvale dosta bure, izaziva zabrinutost širom svijeta. Što li će se tek dogoditi bude li nestašice te krušarice, zasad se samo nagađa.

Svi poskupljuju

No činjenica je da cijene hrane već divljaju. UN-ova Agencija za hranu za kraj rujna sazvala je i izvanredni sastanak o 70-postotnom skoku cijene pšenice od početka godine. I cijene su mesa najviše u posljednjih 20 godina, piše BBC.

Tvrdi se kako situacija trenutačno nije tako ozbiljna kao 2007. kad su cijene hrane rasle bez granica i izbijali nemiri od Meksika do Bangladeša, no situaciju treba staviti pod kontrolu što je prije moguće, kaže vodeći ekonomist UN-ove Agencije za hranu Abdolresa Abasain. I dok hrvatski trgovci i proizvođači još kalkuliraju, odnosno potiho poskupljuju pojedine proizvode – i samo je Franck otvoreno najavio višu veleprodajnu cijenu kave 10-ak posto – u susjedstvu već naveliko vrije.

Crnogorski trgovci, koji su donedavna tvrdili kako nema razloga ni straha od poskupljenja, ovih dana pak tvrde da su poskupljenja kruha, brašna, ulja... neizbježna.

Tko je ukrao mlijeko?

– Ne obuzda li vlada cijene, čeka nas inflacijski udar – upozorava direktorica Centra za zaštitu potrošača CEZAP Olga Nikčević. Sukob države i proizvođača oko cijena u Srbiji ovih je dana čak rezultirao nestašicom mlijeka i ulja.

Ministar gospodarstva Mlađan Dinkić kaže kako je to sramota za Srbiju, a kao krivca vidi proizvođačke kartele. Dok mljekare manjak opravdavaju manjom isporukom zbog lošeg vremena, smanjenjem stočnog fonda i neredovitim subvencijama države, zbog čega je proizvodnja mlijeka pala više od 20 posto, Vlada optužuje Salford, vlasnika najveće mljekarske industrije Imlek, da je kao monopolist iz špekulativnih razloga namjerno izazvao slabu opskrbu mlijekom kako bi poskupjelo. Interesantno, drugih mliječnih proizvoda ima u dovoljnim količinama.

Slična pak priča ponavlja se i s iznenadnom nestašicom jestivog ulja. Suncokreta ima dovoljno, čak i za izvoz, no uljare su najavile njegovo poskupljenje od čak 40 posto. Glavni je razlog, ističu, dvostruko viša otkupna cijenu suncokreta nego lani. Prema pisanju biznisa.ba, srpska vlada nestašicu je, čini se, odlučila riješiti povlačenjem iz robnih rezervi, o čemu bi se odluka trebala donijeti već na sljedećoj sjednici. U vladi očekuju da će se nakon te intervencije cijene ulja stabilizirati. 

Premijer Mirko Cvetković kazao je kako je potpuno besmisleno da u zemlji koja 40 posto svoje proizvodnje izvozi, nema dovoljno ulja.

Komentara 11

KR
krasnayi
21:24 07.09.2010.

a u hrvatskoj svega u izobilju ali se ne moze kupiti.dodje na isto!

AU
aurora08
09:34 08.09.2010.

srbene dobili lovu od mmf pa su odmah podigli cijene svega i svacega, ipak 3 milijarde eura nije malo i mozes puno toga kupit za tu lovu heheheheheehehehe

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:47 08.09.2010.

U poljoprivredu se manje ulaže, a s druge strane – potražnja za hranom raste Foto: Arhiva VL Jel VL blizu te trznice u zagrebu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije