Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem za obitelji

Cijene dugoročnog najma stanova veće za 30% , kriva turistička sezona?

Stanovi
Marko Prpic/PIXSELL
10.09.2018.
u 11:27

Na Jadranu je trenutno problem s nestašicom stanova koji se mogu unajmiti preko ljeta, a pretpostavlja se da je do toga doveo rast tržišta kratkoročnog najma u turističkoj sezoni

U odnosu na prošlu godinu, cijene dugoročnog najma stanova u Hrvatskoj veće su od 15 do 30 posto.

Na Jadranu je trenutno problem s nestašicom stanova koji se mogu unajmiti preko ljeta, a pretpostavlja se da je do toga doveo rast tržišta kratkoročnog najma u turističkoj sezoni, prvenstveno u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, što predstavlja problem za obitelji koje žele na dulje unajmiti stan na moru.

Nagađa se da je i rast cijena jednim dijelom posljedica subvencioniranih stambenih kredita, izvijestili su iz agencije za nekretnine Poslovni dnevnik.

"Najam u Zagrebu je u punom jeku, kao i svake godine u ovo vrijeme, već su otišli manji stanovi, a ostali su jako veliki. Najviše se traže manji i srednje veliki dvosobni stanovi, i u toj kvadraturi cijena je u prosjeku otišla gore za četvrtinu. Stan od 40 kvadrata koji je lani bio 300 eura sad je 400 eura", kažu iz Rivalitas nekretnina.

"U Zadru je ostalo jako malo stanova za dugoročni najam, time se bave oni kojima se ne da imati posla s turistima. Najam stanova koji su ranije bili po 300 eura mjesečno sad je skočio na 450 eura u prosjeku", otkriva Ana Marcelić, licencirana agentica za nekretnine.

Iz splitske agencije Anastazia upozoravaju da ni studentima nije ništa lakše, pogotovo onima koji traže stan za dugoročan najam na najmanje 10 mjeseci.

Znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu, Marina Tkalec ističe kako rast cijena najma, a i kupnje nekretnina vrlo snažno utječu na živote građana, jer osim što poskupljuje život u gradu, snažno utječe i na osobne odluke o obrazovanju i zaposlenju.

 "Prvo se može negativno odraziti na akumulaciju ljudskog kapitala, kao što je slučaj studenata u primorskim gradovima, dok se potonje može negativno odraziti na ponudu rada, posebice u slučaju sezonskih radnika i ponovo primorskih gradova", pojašnjava Tkalec. 

Smatra i kako je potrebno provesti detaljnu analizu tržišta te razmisliti o eventualnim mjerama regulacije, kao što su prvenstveno jačanje formalizacije odnosa najmodavac-najmoprimac, poticanje izgradnje studentskih domova na obali, pa i propisivanja najviše cijene najma, po uzoru na neke europske zemlje.

>> Pogledajte video - Turisti snimili opasne vratolomije u napuštenim hotelima na jugu Jadrana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije