Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište

Cijena željeza past će i više od 20 posto, ali tek u drugom dijelu 2018.

željezo
Foto: Damir Špehar/Pixsell
10.01.2018.
u 07:15

Australci, koji su i najveći svjetski izvoznici željezne rude predviđaju da će prosječna cijena u 2018. 
biti oko 52,6 dolara po toni

Cijene željeza u ovoj bi godini mogle jako varirati, najavila je Australija koja je najveći svjetski izvoznik ove sirovine koja determinira uspješnost brodarske industrije, ali i kompletne metalske industrije.

I godina za nama bila je vrlo izazovna za industrije jer je cijena željeza varirala između 50 i 95 dolara po toni rude, ali do stabilizacije neće doći ni u tekućoj godini. Dobra vijest za domaću brodogradnju jest da će prosječna cijena željeza pasti za dvadesetak posto u odnosu na prošlu godinu, ali da bi se zaista i profitiralo od pada cijene trebat će pogoditi pravi trenutak za nabavku željeza. Naime, u ovom trenutku željezo se prodaje po cijeni većoj od 76 dolara po toni, a samo u prvim danima 2018. cijena je narasla za pet posto. To je najviša cijena željezne rude u posljednjih četiri mjeseca. Australci tvrde da će prosječna cijena željeza tijekom godine biti oko 52,6 dolara po toni, ali ne u prvom dijelu godine.

Cijene će prije svega ovisiti o potražnji iz Kine. Očekuje se da bi u prvih šest mjeseci godine Kina i dalje imala velike narudžbe željezne rude, ali isto tako da će pojačana proizvodnja željeza u drugoj polovini godine srušiti cijenu jer će doći do prevelike ponude na tržištu. Kina zbog prevelikog onečišćenja zraka nameće ograničenja proizvodnje svojim tvornicama pa se proizvođači željeza, koji su ujedno i najveći vlasnici rudnika željezne rude BHP Billiton te Rio Tinto pripremaju za izuzetno volatilnu godine, očekujući da će zabrane u Kini popustiti na proljeće.

Ono što im ide na ruku je činjenica da su zbog ekoloških zahtjeva kineske tvornice prisiljene trošiti sirovine koje manje zagađuju, odnosno rude s višom kvalitetom, koje naposljetku i postižu višu cijenu. Australija očekuje da će ove godine izvesti 880 milijuna tona željezne rude, što je u odnosu na prošlu godinu rast od osam posto, dok Brazil koji je prati s 400 milijuna tona, odnosno pet posto više nego lani. Kineski uvoz ruda neće se povećavati, tvrde analitičari, dok će Europa, Indija i Južna Koreja kupovati više nego su kupovale.

I Goldman Sachs slaže se s Australcima da će ovo biti godina s puno oscilacija, prvenstveno jer nisu sigurni u kojem će smjeru krenuti ekološka politika Kine i do koje su razine Kinezi spremni žrtvovati razvoj ekonomije u odnosu na smanjenje zagađenja. Cijena željezne rude 2015. pala je na svega 40 dolara po toni, dok je dvije godine ranije koštala čak 135 dolara po toni.

Komentara 1

RO
Rosstin
09:26 10.01.2018.

kad bi znao boi bi bogat😅

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije