Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE DOZVOLA

Čermakovu plinsku elektranu u Sl. Brodu 2000 radnika gradit će tri godine

Ivan Čermak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.05.2014.
u 15:15

Neovisni o javnim financijama Investitor je očekivao veću podršku državnih institucija u cilju rješavanja poteškoća i što skorije realizacije projekta

Gradnja buduće kombinirane kogeneracijske elektrane Ivana Čermaka u Slavonskom Brodu počet će odmah po ishođenju građevinske dozvole te potpunog zatvaranja financijske konstrukcije projekta i poslovnog modela ulaganja i eksploatacije. Investitori se nadaju da bi to moglo biti ove jeseni.

Najsuvremeniji sustav

Tvrtka Crodux u Čermakovu vlasništvu potkraj prošle godine dobila je lokacijsku dozvolu i rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za gradnju elektrane sa spojnim dalekovodom 110 kV do TS-a Slavonski Brod 2 i spojnim plinovodom do MRS-a Slavonski Brod 2. Riječ je o 450 milijuna eura vrijednom projektu koji se, kažu investitori, razvija prema planu.

– U tijeku je definiranje modela nabave plina i prodaje električne energije i usluga te poslovnog modela i modela ulaganja i građenja – kaže Snježana Blagajac iz odjela za odnose s javnošću Crodux Energetike.

Ona dodaje da bi se u predviđene tri godine gradnje moglo zaposliti oko dvije tisuće radnika.

Osim električne energije, u jednoj od najučinkovitijih plinskih elektrana na svijetu snage 600 megavata proizvodit će se i tehnološka para za industriju, ogrjevna toplina te niskotemperaturna toplina za staklenike. Projekt je koncipiran na najsuvremenijoj tehnologiji vodećih svjetskih proizvođača opreme i velik dio poslova bit će ponuđen domaćim tvrtkama, posebno iz djelatnosti građenja, montažerstva, metalne industrije, servisnih djelatnosti, projektiranja, nadzora i transporta.

U tvrtki ističu da je gradnja predviđena Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske i potpuno neovisna o javnim financijama.

Investitor je stoga očekivao veću podršku i razumijevanje vlasti i državnih institucija u cilju rješavanja poteškoća, što skorije realizacije projekta te aktiviranja svježeg kapitala u investicije za proizvodnju energije.

Razvoj gospodarstva

– Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva projekt će pridonijeti razvoju gospodarstva u smislu povećanja sigurnosti opskrbe električnom i toplinskom energijom te stvaranja dugoročnih komparativnih uvjeta i prednosti za razvoj novih tehnologija i djelatnosti – kažu u Crodux Energetici.

Dodaju da se u svemu vodilo računa i o zaštiti okoliša. Samim time što koristi prirodni plin, utjecaj elektrane na okoliš bit će sveden na najmanju moguću mjeru. Primjerice, emisije CO2, SO2 i dušikovih oksida mnogo su manje nego iz elektrana koje kao gorivo koriste ugljen, dok su emisije krutih čestica zanemarive.

KKE Slavonski Brod uvršten je u Katalog investicijskih mogućnosti Agencije za investicije i konkurentnost Vlade RH.

Komentara 14

Avatar Feniks
Feniks
16:03 02.05.2014.

Cermaka financijski prate Njemci pa bi vlada trebala pozuriti s dozvolama.

Avatar Melankolija
Melankolija
15:58 02.05.2014.

"Ceka se dozvola". Pa naravno da se ceka dozvola, to i jest posao cermakove grupe. Izganjati drzavno zemljiste, koncesije i dozvole i jest njihov posao. Kad se to zavrsi projekt se "prodaje" onome tko ima lovu,....najvjerojatnije vani. Ne treba too biti lose, ali bi volio da je vise transparentno.

DU
Deleted user
15:45 02.05.2014.

Jel ovo onaj Čermak što je kršio embargo za prodaju nafte Srbiji? Ili je ovo neki drugi gospodin,, ako sam pogriješio unaprijed se ispričavam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije