Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomski indikator

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju od 2,6 posto

BDP
Foto: Shutterstock
08.08.2017.
u 13:05

Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, iako pri stopama nižim od onih prošle godine, navodi se u priopćenju.

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) na temelju kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj očekuju rast realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani za 2,6 posto, a desezonirani podaci upućuju i na rast BDP-a u drugom u odnosu na prvo ovogodišnje tromjesečje za 0,8 posto. 

"U lipnju ove godine CEIZ indeks pao je za 0,4 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je najmanje godišnje smanjenje vrijednosti indeksa zabilježeno ove godine. Nakon vrlo niske vrijednosti CEIZ-a u travnju, koju najviše možemo zahvaliti snažnijem padu industrijske proizvodnje i smanjenju prihoda od PDV-a, indeks je u svibnju i lipnju kumulativno porastao za 0,6 bodova. To znači da je u odnosu na prvo tromjesečje CEIZ indeks u drugom tromjesečju porastao, što sugerira poboljšanje stanja poslovnog ciklusa", navodi se u priopćenju EIZ-a, koji izračunava taj ekonomski indikator. 

Istovremeno, ističu iz EIZ-a, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci, koji su u lipnju ove godine na godišnjoj razini ostvarili rast od 33,4 posto. Najmanji pozitivan doprinos rastu indeksa u lipnju dala je industrijska proizvodnja, koja je porasla svega 0,5 posto.

Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, iako pri stopama nižim od onih prošle godine, navodi se u priopćenju.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,6 posto, što je ipak blago ubrzavanje u odnosu na prva tri mjeseca u godini (kada je BDP rastao po stopi od 2,5 posto). Desezonirani podaci, naime, upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2017. godine porastao za 0,8 posto", zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući tako preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:29 08.08.2017.

ako su ekonomski pokazatelji tako dobri zasto hrvati masovno iseljavju iz domovine tko je odgovoran za pustosenje zemlje imaju li vodeci politicari mehanizme za zaustavljanje iseljavanja ili to mozda odgovara u politickim promisljanjima sto je ucinjeno za ruralni seoski razvoj osim iseljavanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije