Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK predlaže zabranu ugrađenih kvarova

Čak 70 posto građana platilo bi više za uređaje koji traju dulje

storyeditor/2022-04-04/PXL_180315_10241941.jpg
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
05.04.2022.
u 17:35

rađani primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Model kupi – iskoristi – baci neprihvatljiv je i za okoliš i za džepove naših građana! – zaključila je Borzan

Čak 94% građana Hrvatske smatra da su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61% njih uvjereno je da se namjerno proizvode s ugrađenim kvarom kako bi se kupce primoralo na kupnju novih proizvoda, najčešće odmah nakon isteka obveznog jamstva – pokazalo je istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je jučer predstavljeno u Kući Europe u Zagrebu.

Krivi im potrošači?

– Proizvođači se pravdaju time da građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje – objašnjava Borzan te dodaje da se građani najviše žale na takozvane digitalne kvarove. Više od polovice (57,3%) ih je primijetilo da im uređaj uspori ili pak baterija kraće traje kada ažuriraju operativni sustav.

Prema istraživanjima, najviše se kvare mobiteli i tableti, slijede ih printeri, sušilice, perilice za rublje i laptopi, a najmanje se kvare digitalne kamere i mikrovalne pećnice. Čak 81% građana kupilo je novi uređaj jer je popravak starog bio neisplativ, što zbog nedostupnosti nacrta, rezervnih dijelova ili servisa. No više od 70% njih platilo bi i više za uređaj koji traje dulje, što je u skladu i sa stavovima stanovnika drugih EU članica.

– Na ovom pitanju radim od 2014. i od tada sam u Europskom parlamentu bila glavna autorica Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja. Prije godinu dana u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je to dovoljno da EK shvati da je to problem koji muči građane i stvara im financijske teškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore – rekla je Borzan. Novim zakonom, naime, EK predlaže zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te da na svakom bude označen očekivani rok trajanja.

Skandinavci najnapredniji

– Svi smo primijetili da, primjerice, lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Građani primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve ćemo te prakse zabraniti. Model kupi – iskoristi – baci neprihvatljiv je i za okoliš i za džepove naših građana! – zaključila je Borzan.

Prema nekim procjenama, svake se godine u Europi na nove hladnjake, perilice, mobitele... potroši više od šest milijardi eura. Deset tisuća tona otpada stvara jedno radno mjesto, reciklaža 36, a popravak uređaja čak 296 pa uopće nije dilema baciti ili popraviti, ali uz razumnu cijenu. Skandinavske zemlje čak poreznim olakšicama potiču ljude da popravljaju uređaje, dok je u Francuskoj zabranjeno programirano kvarenje uređaja.

Komentara 2

TO
tomislav10
09:08 08.04.2022.

Pa u čemu je problem? Kupite perilicu rublja za 2000kn i očekujete čuda?! Kupovati provjerene marke s 5 godina garancije i trajat će ...

LA
lajh1985
10:27 06.04.2022.

U svakom slucaju ce telefon pocet prije stekat ili otlic ono gdje se puni nego sto se kuhinjski uredaji pocnu kvarit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije