Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deloitte

Čak 66% tvrtki ne planira povećavati ulaganja u razvoj

'Sonja_nnn_unu_110913'
'Rene Karaman '
12.09.2013.
u 08:08

Oko 30 posto ispitanika ne zna ni koliko ulaže u istraživanje i razvoj jer ne znaju koje se sve aktivnosti u to "priznaju"

Čak dvije trećine ili 66% hrvatskih tvrtki neće u idućim godinama povećavati ulaganja u istraživanje i razvoj, ne promijeni li se postojeći regulatorni sustav, pokazalo je istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte u kojemu su sudjelovale 233 tvrtke iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Hrvatske (31 privatna tvrtka). Kao razlog za izostanke ulaganja 43% ispitanika iz RH i 25% iz Srednje Europe navodi da je nesigurno na koji će način porezna uprava tretirati aktivnosti istraživanja i razvoja. Ona su se dosad najviše poticala smanjenjem porezne osnovice za plaćanje poreza na dobit, što je išlo u prilog velikima i profitabilnima, a ne i start-up tvrtkama i onima s malom dobiti.

Kad bi postojalo više vrsta potpora, vjerojatno bi se više tvrtki u RH odlučilo ulagati u istraživanje i razvoj, komentira Sonja Ifković, direktorica u Deloitteu za istraživanje i razvoj. U budućnosti bi, dodaje ona, na volumen ulaganja u RH mogli utjecati strukturni fondovi EU kojima je naglasak na istraživanju i razvoju. Samo 4% ispitanih tvrtki iz RH u to je u 2012. ulagalo više od 10% prihoda, u Slovačkoj 47%, a iako ih čak 77% u RH drži kako je za veća ulaganja potrebna i kvalificirana radna snaga, samo ih 30% prepoznaje važnost suradnje s akademskom zajednicom. EU, koja u istraživanje i razvoj trenutačno ulaže 2% BDP-a, do 2020. ulaganja će povećati na 3%. RH sada ulaže 0,7% s ciljem povećanja na 1,4% do 2020.

>>Šefovi državnih tvrtki dobili pola milijuna kuna bonusa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije