Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od recesije

'Burze 'se ruše' pod pritiskom rasta prinosa na obveznice'

NYSE
Foto: Reuters/PIXSELL
06.12.2018.
u 14:02

Wall Street je potonuo tri posto, a europske su burze pale na najnižu razinu u posljednje dvije godine

Financijska imovina poput dionica i valuta našla se u srijedu pod pritiskom zbog signala s tržišta obveznica koji ukazuju da je recesija “pred vratima”.

Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice zaronio je na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna, pa se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

NYSE
1/10

Iznimke 1966. i 1998.

Inverzija krivulje prinosa – veći prinosi na kratkoročne nego na dugoročne obveznice – u pravilu je u posljednjih pola stoljeća prethodila recesiji. Dio krivulje već je u inverziji, pa su tako već drugi dan prinosi na dvogodišnje i trogodišnje obveznice veći nego na petogodišnje. Prema podacima američke središnje banke (Fed), inverzija krivulje prinosa najavila je sedam posljednjih recesija u Sjedinjenim Američkim Državama.
No, to nije i potpuno pouzdan pokazatelj jer ta inverzija 1966. i 1998. godine nije prethodila recesiji. K tome, dio analitičara upozorava kako je upitno koliko taj pokazatelj može biti pouzdan u uvjetima trenutnih monetarnih poticaja najvećih središnjih banaka, nezabilježenih u modernoj povijesti po opsegu.

– U inicijalnoj fazi inverzije krivulje prinosa ulagače zabrinjava pitanje slijedi li recesija. Stoga reagiraju agresivnije na loše nego na dobre vijesti. Mislim da bi dolar mogao biti u fazi korekcije u okruženju inverzije krivulje prinosa – kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.
Američki je dolar u srijedu oslabio prema euru za 0,1 posto na 1,1357 dolara, no znatno veći udar pretrpjela su dionička tržišta.

Pažljivo pratiti rizike

Nakon što je u utorak Wall Street potonuo više od tri posto, negativni sentiment prelio se i na europska tržišta, pa su najvažnije burze zaronile na najniže razine u dvije godine.

Iako dio analitičara očekuje da će Fed iduće godine usporiti povećanje kamata, John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, izjavio je da bi trebalo očekivati povećanje kamata središnje banke još otprilike godinu dana i pažljivo pratiti rizike na koje ukazuju financijska tržišta.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 2

TT
TTjac
18:32 06.12.2018.

Prinosi na obveznice padaju kada rastu cijene istih, a cijene rastu jer jača potražnja za obveznicama, jer imaju ok prinose. Zaključak da dolazi recesija je banaliziranje.

DU
Deleted user
22:00 06.12.2018.

siguran pokazatelj recesije je kada zveckanje oruzja nadglasi zveckanje novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije