Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
windays13

Budućnost: Stižu roboti, proizvodnja se opet seli na zapad

robot
AFP/Pixsell
28.02.2013.
u 08:14

O novim tehnologijama 125 predavanja vodećih IT profesionalaca

“Tehnologija. Poslovanje. Potakni uspjeh” slogan je poslovno-tehnološke konferencije WinDays13, koja će se održati u Umagu od 22. do 26. travnja. Na konferenciji će se održati 125 predavanja vodećih IT profesionalaca, a očekuje se oko 1500 sudionika.

Industrijska revolucija

– Da ne ostane sve na pukim pričama, želimo na ovogodišnjim WinDaysima stvoriti strateški okvir, koji bi zajedničkim snagama donijeli gospodarstvenici, akademska zajednica i predstavnici vlasti.

A rezultate ćemo provjeriti potkraj godine na zasebnom događanju – istaknuo je Hrvoje Kapetanović, direktor sadržaja WinDays13 Businessa. – Poslovni dio konferencije – dodao je – bavit će se podizanjem konkurentnosti, stvaranjem novih radnih mjesta te ubrzanim rastom domaćeg gospodarstva, kako bi se što uspješnije uklopilo u europski okvir.

Preduvjeti za to su bliska suradnja akademske i poslovne zajednice te stvaranje tehnološki naprednog i sofisticiranog društva. Sudionici će dobiti uvid u budućnost poslovanja u četvrtoj industrijskoj revoluciji koja mijenja trendove jer uz robotiku i automatizaciju poslovanja, prestaje imperativ jeftine radne snage i proizvodnja se ponovno seli na zapad.

Koji su izazovi u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva objasnit će Stephane Garelli, profesor na International Institute for Management Development (IMD), autor Godišnjaka svjetske konkurentnosti. Hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost koristi upravo njihovu ljestvicu za usporedbu hrvatske konkurentnosti s ostalim gospodarstvima. Profesor Garelli predvodi i World Competitiveness Center na spomenutom IMD-u i profesor je sveučilišta u Lausannei.

Vrdoljak o inovacijama

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govorit će o inovacijskoj i industrijskoj strategiji Hrvatske, a predavat će i vodeći svjetski stručnjaci kao što su profesorica Silvija Gradečak s MIT-a i Tamim Asfour s Karlsruhe Institute of Technology.

Bit će i desetak novih predavača, među kojima su i Paula Januszkiewcz, stručnjakinja za sigurnost, te Hrvoje Benko, Hrvat zaposlen u Microsoft Researchu.

– Predstavit ćemo ključne Microsoftove tehnologije i proizvode od samoga početka. Želimo omogućiti svima da osvježe ili tek steknu osnovna znanja uz vrhunske stručnjake – najavio je Tomislav Tipurić, direktor sadržaja WinDays13 Technology konferencije. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Komentara 3

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
19:21 28.02.2013.

Vrdoljak o inovacijama i IT-u? Ma taj je bogom dan za sve, kao i svi naši političari. Tako su sposbni da se raspadamo po šavovima.

BA
balic
08:57 01.03.2013.

Sta ce nama inovacije kad se kod nas ionako nista ne proizvodi... Nema posla ni za radnika a ne za robota...

GA
galico
11:09 01.03.2013.

A ako znaš malo vieš o temi i ako kažeš da tu ima puno nepotrebnih i bezveznih izuma onda ispadaš nazadad...recimo najprije su se inovacije počele primjenjivati u poljoprivredi...Osim mehanizacije te inovacija nisu u ničemu doprinijele jer je kroz industrijsku poljoprivredu krajnji proizvod postao da ne kažem nešto bezobrazno...vrlo,vrlo loš....Poljoprivreda uopće nije puno napredovala u produkitnvosti jer npr. mnoge namirnice se pune filler-ima za volumen i kada dobiješ taj moderni odrezak kada ispari voda ispadne jeftiniji onaj koji se proizvodi na tradicionalan način a da ne govorimo o nutritivnoj vrijednosti i posljedicam na zdravlje...i još kada tome nadoddamo i ekološki otisak (uništavanje zemljišta, izvora vode...) da li uopće možemo pričati o napretku :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije