Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozitivni pomaci

Broj radnika koji ne primaju plaću smanjen za 10 do 12 posto

gsv
Patrik Macek/PIXSELL
17.10.2011.
u 20:01

Sada oko 13,000 radnika, odnosno 1,3 posto zaposlenih ne prima plaću, rekao je predsjednik GSV-a Matko Bolanča.

- Temeljem prikupljenih i obrađenih pokazatelja u proteklom izvještajnom razdoblju uočen je pozitivan trend smanjenja broja radnika kojima nije na vrijeme uplaćena plaća, i smanjenje otprilike za 10 do 12 posto - rekao je na sjednici Gospodarskog-socijalnog vijeća u ponedjeljak predsjednik Matko Bolanča.

Govoreći i kao član savjeta HUP-a Bolanča je rekao kako je ovo kruna njihovih napora u posljednjih šest mjeseci nakon kojih su utvrdili kako oko 13,000 radnika, odnosno 1,3 posto zaposlenih ne prima plaću. Utvrđeno je također i kako je neprimanje plaća posljedica nelikvidnosti, a ne kriminalnih radnji.

- Možemo konstatirati da su učinjeni znatni pomaci - rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture i dopredsjednik vijeća Božidar Kalmeta, koji je posebno zadovoljan činjenicom što je u vrijeme krize zabilježen konstantan pad radnika koji ne primaju plaću, kao i poslodavaca koji je ne isplaćuju.

Predsjednik SSSH-a i dopredsjednik GSV-a Mladen Novosel konstatirao je da su od svih predviđenih provedene tek tri konkretne mjere: jednokratni zakon o obročnoj otplati poslodavaca koji su imali nepodmirene obveze prema državi, Zakon o izmjenama Zakona o sudskom registru, te još uvijek neizglasan zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

Sindikati su ipak ocijenili kako sadašnja Vlada nije uspjela riješiti problem neisplate, pa od iduće vlade traže formiranje jamstvenog fonda iz kojeg bi se radnicima isplaćivale plaće.

Kako bi se potaknulo radnike na prijavljivanje raznih nepravilnosti i kašnjenja plaća uveden je besplatni telefonski broj Porezne uprave 0800 1001. Podupire se daljnji rad Povjerenstva za jamstveni fond, kako bi se oni koji ne primaju plaću mogli pokriti sa fondovskim sredstvima kako bi mogli plaćati životne račune.

Povjerenstvo za analizu i prijedloge rješavanja problematike nelikvidnosti donijelo je tri zaključka: kako je potrebno stvoriti uvjete za punu primjenu članka 70. Zakona o sudskom registru, aktivno i ubrzano izvršiti skraćeni stečajni postupak za gotovo 12.718 poduzeća s dugom od 10,8 milijardi kuna, te odraditi nekoliko redovnih stečajnih postupaka. Primjenom članka 70. iz registra bi se automatski brisali poduzetnici koji nisu predali godišnje financijsko izvješće za javnu objavu, čime bi se izbrisalo 13,555 poduzetnika s ukupnim dugovima od gotovo 8,6 milijardi kuna.

Komentara 8

OB
-obrisani-
13:00 18.10.2011.

ugocavez-hrvotska je za vas srbe -AMERIKA heheheehehe

JA
jamadolac
20:15 17.10.2011.

Smanjenje za 10do 12% !!! Toliko ih je dobilo otkaz a na isti način će se riješiti i ostatak !!!

OB
-obrisani-
12:59 18.10.2011.

ugocavez-bre kak vi srbi sa 10.000 jezer dinari ploce????????????? ilji 95 evri hehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije