Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HIGIJENA STAJA

Briga o životinjama i farmi lakša je uz sredstva Fumagri Comfort i OPP te Desintec Desinfloor

Bio Pharm Vet
Foto: Bio Pharm Vet
1/8
22.05.2018.
u 08:41

Na području higijene staja i proizvoda koji u tome pomažu napredak je iz godine u godinu sve vidljiviji, a životinje zahvaljujući tome zdravije žive.

Higijena staja i vođenja računa o njoj pruža stoci sve uvjete za nesmetan razvoj, pa se i u njoj može na higijenski način proizvoditi. Na području higijene staja i proizvoda koji u tome pomažu napredak je iz godine u godinu sve vidljiviji, a životinje zahvaljujući tome se zdravije. Sredstva Fumagri Comfort, Fumagri OPP i Desintec Desinfloor pomažu vlasnicima farmi da brinu o životinjama i istovremeno održavaju idealne higijenske uvjete. 

Foto: Bio Pharm Vet

Desintec Desinfloor koristi na većim i manjim svinjogojskim, peradarskim i govedarskim farmama te je vrlo jednostavan za korištenje. Jednostavno ga posipate na željene površine ručno ili mehanički (ležišta, podovi peradarnika i objekata za uzgoj svinja i slično. 

Kako objašnjava Matija Ivanković iz Bio Pharm Vet, u pitanju je proizvod visokog apsorpcijskog  kapaciteta koji smanjuje patogene klice poput E.coli ili streptokoka. 

˝Kompozicija prirodnih minerala veže štetne plinove poput amonijaka, a zahvaljujući dodatku eteričnih ulja poboljšava kvalitetu zraka. „Skin friendly“ za sve domaće životinje, a zbog velike apsorpcijske sposobnosti, koristi se i za sušenje novorođene prasadi i teladi kako bi se spriječio gubitak tjelesne temperature˝, kaže Ivanković.

Foto: Bio Pharm Vet

Ističe kako se može koristiti i kao suha kupka za sušenje prasadi i teladi, dezinfekcija papaka kod krava, kao i za brzo sušenje teladi nakon poroda, što je osobito bitno u zimskom periodu. Na mliječnim farmama ga se posipava po ležištima krava čime se ostvaruje bolja higijena vimena. Rezultat je, ističe Ivanković, suho okruženje, manji utrošak slame ili piljevine, bolja kvaliteta zraka i niža razina amonijaka u zraku, manje artritisa.

˝Povratne informacije kupaca su vrlo pozitivne, a na nekim farmama korištenje Desinfloor-a postao je protokol˝, poručuje Ivanković.

Zahvaljujući Desintec Desinfloor, točnije njegovom principu djelovanja i činjenicama da je isušivač i ima veliki apsorpcijski kapacitet, suho ležište nije plodno tlo za razvoj bakterija stoga je manja pojava mastitisa.

FUMAGRI Comfort i FUMAGRI OPP

Foto: Bio Pharm Vet

Ograničenja uporabe formaldehida je u porastu i očekuje se potpuna zabrana korištenja formaldehida u stočarskoj proizvodnji na području EU. Utvrđeno je da je formaldehid je vrlo toksičan za sve životinje, a izloženost formaldehidu je štetna za ljudsko zdravlje. Američki nacionalni toksikološki program opisao ga je kao "ljudski kancerogen".

Baš zbog toga na peradarskim farmama se koriste proizvodi FUMAGRI. FUMAGRI OPP proizvod je za sekundarnu dezinfekciju farmi, opreme, skladišnih prostora, prostora za preradu na bazi ortofenilfenola.

˝Ti su proizvodi bez konkurencije na tržištu i jedina prava alternativa formaldehidu koji imaju dokazanu djelotvornost protiv salmonele, kao i širokog spektra bakterija i plijesni. Omogućena je i sekundarna dezinfekcija dimom (zrakom) jedan do dva dana prije dolaska životinja na farmu.  Ovim načinom, što je ujedno i prednost proizvoda, djelujemo na nedostupna ili teško dostupna mjesta koja prethodnom mokrom dezinfekcijom nisu dovoljno ili nisu uopće tretirana te smanjujemo razinu bio kontaminacije u zraku˝, objašnjava prednosti Ivanković.

Fumagri je učinkovit za eliminaciju plijesni, kvasaca i bakterija, s posebnim naglaskom na Salmonellu, E. coli, Staphylococcus aureus, Campylobacter, Enterococcus. Ipak, Fumagri nije učinkovit u borbi protiv virusa.

Foto: Bio Pharm Vet

FUMAGRI Comfort koji se također koristi na peradarskim farmama  zahvaljujući sastavu na bazi esencijalnih ulja čajevca , djeluje umirujuće na životinje. Kako ističe Ivanković, osnovne prednosti su bolja oksigenacija i stimulacija apetita, povoljan utjecaj  na respiratorni sustav, anti-stress svojstva. 

Foto: Bio Pharm Vet
Benefit proizvoda posebno dolazi do izražaja u objektima lošije ventilacije. Fumagri proizvodi su generalno jako dobro prihvaćeni od strane kupaca, s vrlo pozitivnim iskustvima. Također, na nekim farmama je sekundarna dezinfekcija Fumagri OPP-om uvrštena u obavezan protokol dezinfekcije˝, kaže Ivanković.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije