Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panel diskusija

Roglić: Poduzetnici očekuju reforme i skidanje tereta s leđa gospodarstva

05.12.2017.
u 14:30

Kao i od svih prijašnjih vlada, poduzetnici očekuju reforme, i to prvenstveno pravosuđa i školstva, kao i skidanje tereta s leđa gospodarstva.

U nastavku godišnjeg susreta poslodavaca održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Martina Dalić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta te Branko Roglić, predsjednik nadzornog odbora HUP-a i vlasnik Orbica. Dvoje sudionika složilo se po nekoliko pitanja, no kad je moderator zamolio za komentar najavljenog povećanja minimalne plaće Roglić se požalio kako “poslodavci o tom povećanju nisu bili obaviješteni, iako će ga oni morati platiti. Nisam siguran da to možemo sami izvesti, jer nam Vlada nije rekla kako da to napravimo”.

Obećala kompenzaciju

Potpredsjednica Vlade rekla je pak: “Vodio se dijalog, a to što poslodavci nisu u njega imali povjerenja je nešto drugo. Vi jednostavno niste htjeli za to čuti. Ja sam zatražila pregled što sve HUP želi, održali smo sastanke. Radi se o paketu mjera koji namjeravamo donijeti na ovotjednoj sjednici vlade, a tiče se povećanja minimalne plaće. Poslodavcima ćemo to povećanje kompenzirati nižim troškovima rada i utvrdit ćemo drugačiji način obračuna doprinosa”. Osvrnula se i na očuvanje konkurentnosti vezanih uz proizvodnju tekstila i obuće, te dodala kako su “neki od tih poslodavaca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pomislili da ih je vlada ostavila, no to nije sasvim tako”.

Dodala je i da su “drugi stup tih mjera kvote za uvoz rade snage, a treće je smanjivanje troškova, primjerice smještaja te radne snage”. Na pitanje moderatora zašto je u 2017. Vlada provela tako malo reformi, odnosno da li je ekipa Andreja Plenkovića zakazala, odgovorila je:

“Ako sve to stavimo u vremenski horizont od 12 mjeseci, mislim da ipak trebamo respektirati sve ono što se dešavalo prošle godine – govorim o krizi u Agrokoru, koja je konzumirala ogromnu količinu naše energije, vremena, truda, cijelih dana i noći. To je trajalo jako dugo i još vijek traje, iako proces sada ulazi u svoju završnu fazu. Reforme treba promovirati, a strah od njih smanjivati. Ne bih rekla da je razina reformi bila niska. Početkom godine nismo imali niti u primisli Agrokor, a taj je slučaj na kraju ispao najveća reforma u strukturi tržišnih odnosa koja se u ovoj zemlji mogla dogoditi. Tek sada smo uvidjeli kako su bili organizirani poslovni odnosi u ovoj zemlji. Oni su, tako posloženi, iznimna prepreka gospodarskom rastu i efikasnom funkcioniranju tržišta, a posebno u pogledu planiranja. U pogledu reformi ova godina nije izgubljena. Možemo reći da je 2017. dala znatan doprinos rastu gospodarskih i poslovnih prilika, ta je godina otvorila poslovni i inovativni kapacitet domaćih poduzetnika kojima se sada napokon počinje plaćati na vrijeme. Obuzdavanje rizika koje je stvorio Agrokor pokazuje da se možemo nositi i s najsloženijim izazovima”, rekla je potpredsjednica Vlade, dodavši kako se “ne mogu zaobići niti pitanja lokalnih izbora, kao i promjena strukture vladajuće političke koalicije, na što je također utrošeno puno vremena”.

Branko Roglić se u potpunosti složio s mišljenjem Martine Dalić da 2017. neće biti zapamćena kao izgubljena godina.

Roglić: Čestitam na hrabrosti

“Podržavam oštre izjave potpredsjednice Vlade. Ako smo u Agrokoru uspjeli preokrenuti s jednom socijalističkom paradigmom i ako smo krenuli s jednom novom, prozapadnom paradigmom, napravili smo veliku reformu i ja mogu samo čestitam na hrabrosti”, rekao je Roglić.

Na pitanje što očekuje od 2018., Roglić je dodao – “kao i od svih prijašnjih vlada, poduzetnici očekuju reforme, i to prvenstveno pravosuđa i školstva, kao i skidanje tereta s leđa gospodarstva. A isto to od nas traži i EU”.

Na pitanje koju bi od 220 najavljenih aktivnosti Vlade RH posebno istaknula, Martina Dalić rekla je da se “među elementima reformi navode bolje politike, One su krov ispod kojeg se nalazi sve drugo, u smislu objave utemeljenih odluka u segmentima boljeg odlučivanja u svim sektorima. Primarna je reforma državne uprave, jer ona priprema sve te politike”, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Osvrnula se i na potrebu povećavanja efikasnosti državne službe.

“Državni službenici često ne osjećaju privrženost svom poslu. Mora postojati sustav bonusa i malusa. Građani su zaslužili bolju, jeftiniju i ljubazniju državnu administraciju koja želi razumjeti svijet oko sebe”. Na kraju panela, nazočnima je prikazan filmić u kojem su mladi poduzetnici imali priliku predstavnicima vlade postaviti pitanja: Zašto su reforme tako spore; zašto se službenici Hamag-Bicroa boje na upite poslodavaca davati konkretne odgovore; kada će Vlada olakšati otvaranje tehnoloških tvrtki...

Galerija: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1/10

Komentara 3

OV
Ovozemaljski
17:35 05.12.2017.

Niti jednog komentara, steta. Reforme krecu od svakog pojedinacnog zakona o otvaranju obrta, firmi, o minimalnim tehnickim uvjetima, rijesavanje zemljisnih knjiga i imovinsko pravnih odnosa, upravljanje imovinom u vlasnistvu drzave, brisanje mrtvih iz vlasnistva, laksi procesi u dobivanju građevinskih dozvola, skolstvo prema potrebama trzista,.porezi kao i u ostalim drzavama EU, ne ovi najveci skoro na svijetu, zatim smanjivanje doprinosa na placu, efikasniji javni sektor, smanjivanje broja opcina, ukidanje vecine penzija iz drugog svjetskog rata bilo jednima, drugima ili trecima, zatim vinjete na autocestama, zdravstvo poluprivatizirati dok nam nisu pobjegli svi doktori, itd. itd....

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
18:57 05.12.2017.

nema u clanku ustasa i partizana i raja ne cita... nije ni cudo kako nam je

PA
pajokola1
22:30 05.12.2017.

Nije dovoljno mijenjati samo zakon o minimalnoj plaći, treba mijenjati i zakon o radu istovremeno , jer treba u naše radno zakonodavstvo uvesti eu radnu praksu, to znači da osim što u minimalnu plaće ne bi smjeli ulaziti oni sati rada koje je radnik odradio nedjeljom, noću ili prekovremeno ,isto tako je važno da se takvi odrađeni sati plate pošteno, a ne kao sad da ako radiš nedjeljom ili na praznik da ti se to plati samo 3-5% više od redovnog sata jer zakon o radu trenutno ne određuje koliko to povećanje mora biti , nego samo da povećanja mora biti ,tako da poslodavci to plate par lipa više i tako su ispunili zakonsku obavezu. To tako ne može, ako se u Irskoj ili Njemačkoj zna da je to plaćeno najmanje 30 -50% više ,onda to tako mora biti i kod nas , jer i mi smo dio te iste evrope i ulaskom u eu hrvatska se obavezala uskladiti i takve stvari ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije