Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANSKI STOL

Božićni obiteljski ručak bit će 5-15 posto skuplji nego lani

Blagdanski stol
Foto: Thinkstock
18.12.2017.
u 11:53

Za puricu na tržnici 45 kn/kg, 40 u supermarketima, kupci čekaju akcije

Britanci su već izračunali. Troškovi božićnog ručka koji u Ujedinjenom Kraljevstvu čine neizostavna purica, prokulice, krumpir, mrkva, umak od brusnica, božićni puding..., i u najjeftinijim će supermarketima, poput Aldija, Morrisonsa, Islanda ili Lidla, ove godine biti veći nego lani, čak 16%, što znači da će potrošnja po stanovniku narasti na 2,94 funte u usporedbi s 2,48 u 2016. Navodno su najviše poskupjeli purica i krumpir, a dok u Hrvatskoj čekamo precizne izračune, nije teško pretpostaviti da ni naš blagdanski stol neće biti jeftiniji nego lani.

Najviše poskupjelo povrće

Već prema statistikama Europske komisije za listopad ove godine vidljivo je kako su cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i u Hrvatskoj u 2017. otišle nebu pod oblake. Hrana je na godišnjoj razini u prosjeku skuplja 3,3%, pri čemu su najviše rasle cijene povrća (10,8%), masti i ulja (9,6%), mlijeka, sireva i jaja (6,3%), mesa 3,3%..., jedino što su jeftiniji kruh i žitarice za 0,7 te riba i ostala hrana iz mora za 1,3%.

A osim za božićni ručak, treba se pobrinuti i za badnjačku i novogodišnju večeru pa onima skromnijih mogućnosti ne preostaje ništa nego da pomno prate kataloge trgovaca i akcije, kad se već na božićnoj purici, ovisno kupuje li se zamrznuta, uvozna ili domaća, može uštedjeti i 15-ak kuna po kilogramu.

U dane kad je blagdansko ludilo na vrhuncu, od 19. do 24. prosinca, kad građani peglaju više od 25 kartica po sekundi, do kilograma purice može se doći već za 29,99 kuna – ili ostati kratkih rukava. Procjene su kako potrošnja purica, još uglavnom domaćih, u prosincu u Hrvatskoj raste dvostruko – na čak 130.000 komada. Trenutačna im je cijena na tržnicama oko 45 kn/kg, a u trgovačkim lancima gdje ih je najlakše naći zamrznute 39,99 kuna, s time da je u pakiranju i 3,8 kg.

Kilogram oraha 100 kuna

Komu je to skupo, preostaje mu grill pile u prosječnom pakiranju od 1,5 kilograma s cijenom od 19,99 kn/kg, iako se još uvijek nije uvelo reda u dampinške cijene po kojima se kilogram uglavnom uvoznih pilića prodaje i za 16,99 kuna.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako su cijene peradi stabilne i na nivou prošlogodišnjih, iako se proizvođači susreću s ogromnim rastom inputa. Dignu li cijene, boje se da će se trgovci još više okrenuti uvozu, a samo je kukuruz u listopadu u odnosu na rujan poskupio 20%.

Kilogram krumpira lani je u prosjeku stajao 2-4 kune, a sada 5-8 kuna, a kristalka je s 8 poskupjela na 12 kuna... Zna li se i da je mrkva s prosječne 3-4 kune u godini dana skočila na 6-8 kuna, a skuplja su i jaja – ni francuska salata ovoga Božića neće biti jeftina. Kilogram oraha za orehnjaču lani se mogao naći za 60 kuna, a trenutačno je trgovačkim lancima i 99,99 kuna. Optimisti se tako nadaju da božićna košarica u prosjeku neće biti skuplja od 5, dok se pesimisti boje da bi to moglo biti 10, pa i 15%, budu li trgovci nalazili opravdanja u rastu potrošnje u maloprodaji već 37 mjeseci zaredom i najavama izdašnije prosinačke potrošnje od 12,5, a po nekima i 13 milijardi, što je za više od 500 milijuna kuna više nego lani. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije