Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Bolje imati tisuću malih energetskih projekata, nego samo jedan veliki

ministar Slaven Dobrović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
26.01.2017.
u 22:16

To je i pitanje nacionalne sigurnosti, idemo k tome da se prebacimo na nisko ili neugljične izvore, kažu ministar i državni tajnik

Nova strategija ide prema tome da se od ugljičnih izvora prebacimo na niskougljične ili čak i neugljične, a plin bi mogao poslužiti kao prihvatljiv energent. To je na konferenciji Nova hrvatska energetska strategija, u organizaciji Jutarnjeg lista u Zagrebu, jučer najavio ministar zaštita okoliša i energetike Slaven Dobrović. Državni tajnik Ante Čikotić pojašnjava da će strategija biti donesena do kraja godine.

– Napravljeni su projektni zadaci i sad idemo u postizanje konsenzusa. Već su u Ministarstvu bili svi glavni igrači na energetskom tržištu, te očekujem da će se držati dogovora – kazao je Čikotić.

Energetska strategija temelji se, kaže, na strategiji nacionalnog bogatstva koju je Vlada prihvatila. Iako se ni Dobrović ni Čikotić nisu decidirano izjasnili ima li u Hrvatskoj prostora i vremena za projekte termoelektrana na ugljen, a ni nuklearna se odviše ne spominje, jasno je da će se nova strategija bazirati na zelenoj energiji i obnovljivim izvorima.

– Energetika je i pitanje nacionalne sigurnosti. Ako imamo jedan veliki energetski projekt koji pokriva velik udio tržišta, smatram da je i s aspekta sigurnosti bolje da imamo tisuću malih projekata koji će biti ukupne iste snage kao taj jedan – misli Čikotić. Plin smatra najmanje lošim fosilnim gorivom koje se uvelike može koristiti i u prometu, ali ne smatra da bi se grijanje turističkih kapaciteta na obali trebalo bazirati na plinu, već na obnovljivim izvorima.

>> Vrdoljak: Vrijeme je da Hrvatska donese novu energetsku strategiju

Komentara 1

SO
sofisticated
13:49 27.01.2017.

bolje biti pijan nego star...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije