Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt „Razvoj zračne luke Dubrovnik“

Bolja povezanost i viši standard usluge javnog zračnog prijevoza omogućuje snažniji gospodarski i turistički razvoj

Razvoj zračne luke Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/2
30.11.2019.
u 07:30

Broj putnika koji su u posljednje tri godine prošli kroz Zračnu luku Dubrovnik gotovo se udvostručio, a nakon rekonstrukcije, očekuje se daljnji rast

Veliki projekt temeljite obnove Zračne luke Dubrovnik zbog učinkovitijeg povezivanja Dubrovačko – neretvanske županije i Grada Dubrovnika s ostatkom Hrvatske privodi se kraju.

Njegovom realizacijom krajnji jug Hrvatske puno je bliži ostatku naše zemlje, a osim efikasnije prometne povezanosti, ulaganja u zračnu luku Dubrovnik otvaraju prostor za snažniji gospodarski i turistički razvoj naše obale. Koliko je ovaj projekt važan najbolje pokazuje podatak da se broj putnika koji su prošli kroz Zračnu luku Dubrovnik u posljednje tri godine gotovo udvostručio. Sam projekt usmjeren je na podizanje kvalitete usluge javnog zračnog prijevoza, a glavni ciljevi bili su povećanje kapaciteta za domaći i međunarodni promet, brži protok putnika, smanjiti vrijeme čekanja, povećati zaštitu, sigurnost i udobnost korisnika zračne luke, ali i veće zadovoljstvo domaćih i stranih korisnika zračne luke.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

U okviru projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik izgrađen je novi terminal površine 27.000 m2, nastao integracijom i adaptacijom triju postojećih aerodromskih zgrada, a dubrovački aerodrom prvi je u Hrvatskoj dobio aviomostove kroz koje putnici direktno ulaze u zrakoplove iz zgrade. Radovi na terminalu uključivali su ugrađivanje automatiziranog sustava za prihvat, sigurnosni pregled i otpremu prtljage, rekonstrukciju trafostanice TS2 i gradnje TS3 uz rekonstrukciju interne elektroenergetske mreže. Napravljena je temeljita rekonstrukcija uzletno – sletne staze čija dužina iznosi 3300 metara i renovirane su postojeći rubnik staza i spojnica, a cjelokupna obnovljena staza puštena je u promet 28. ožujka ove godine. Podsjetimo, stari putnički terminal imao je kapacitet od 1,5 milijuna putnika godišnje, a proširenjem objekta prihvat putnika povećan je na više od dva milijuna.

Zbog povećanja sigurnosti projekt uključuje i nabavku vozila za spašavanje i gašenje, izgradnju novog postrojenja za skladištenja i opskrbu gorivom te dogradnju sustava odvodnje oborinskih voda s manevarskih površina zračne luke. Projekt Razvoja Zračne luke Dubrovnik uspješno je i u rokovima realiziran kroz uspješnu suradnju s vodstvom zračne luke Dubrovnik. a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,5 milijardi kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima Europske unije.

Sadržaj je nastao u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije