Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriptovalute

Bohaček: Bitcoin se ne može regulirati. Hrdalo: Već jest!

Zagreb: Održan 9. Effectusov Forum pod nazivom Block i Crypto
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/7
28.03.2018.
u 08:22

Studij financija i prava Visokog učilišta Effectus organizirao je forum pod nazivom “Block i kripto – nova pravila igre na tržištu”

Regulatori upozoravaju na bitcoin, ali ne žele ga i ne mogu regulirati. Kriptovalute su prolazna roba koja može i nestati i pripada burzi roba na kojoj se trguje smrznutim filekima, drvom, mlijekom... Blockchain tehnologiju koja obećava i kriptovalute treba odvojiti, istaknuo je glavni savjetnik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček na forumu koji je studij prava i financija Effectus organizirao na temu “Block i Crypto – nova pravila igre”. Nikola Škorić, član upravnog odbora Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) i direktor Electrocoina, replicirao je činjenicom da su pojmovi blockchaina i kriptovaluta neraskidivo povezani. Kao primjer naveli su projekte bazirane na blockchain tehnologiji koji su se realizirali isključivo korištenjem kriptovaluta za financiranje.

– Svijet kriptovaluta je ponekad toksična okolina, ali nekad je odličan način financiranja projekata – kaže Škorić.

Pohvale Ministarstvu

Polemika se razvila oko regulatornog okvira za koji Bohaček tvrdi da je nemoguć, jer je nepoznato tko bi i koga trebao regulirati, dok pravnik Vlaho Hrdalo, predsjednik UBIK-a smatra da je sve već regulirano kroz postojeće zakone.

– U članku 4. Zakona o platnom prometu stoji da nije platna usluga financijski instrument koji je ograničen na određenog izdavača – kaže Hrdalo koji drži da bi se Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga trebali dogovoriti čije su kriptovalute.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: Održan 9. Effectusov Forum pod nazivom Block i Crypto
1/10

– Pa one se ne mogu dogovoriti ni čiji je ZIBOR – primijetio je Zoran Bohaček.

Hrdalo je pohvalio predstavnike Ministarstva financija s kojima su se, kaže, dosad sastali dvaput – za poznavanje materije i zainteresiranost.

– Sigurno su bili zainteresirani ako je u pitanju plaćanje poreza – konstatirao je Bohaček i pitao jesu li bili prisutni predstavnici Porezne uprave.

– Bili su iz “poreznog USKOK-a”, čak smo im i savjetovali kako će ljudima olakšati da plate porez od trgovanja bircoinom jer je to trenutačno prilično komplicirano – potvrdio je Hrdalo.

I dok se Bohaček drži stava da bitcoin nije novac, nego roba, predstavnik UBIK-a pojašnjava kako su Nijemci definirali da je onda kad se njime plaća burek – novac, a kad se njime trguje radi zarade – roba.

Kriminalizacija anonimnosti

– Postoji “mindset” problem jer je temeljni sraz u tome da je cijela ta industrija eksperiment od nekoliko milijardi dolara koje ne financiraju banke – poentirao je Škorić.

Ivan Voras, član upravnog odbora UBIK-a, podsjetio je da je bitcoin kreirala grupa ljudi kojoj je bilo dosta banaka i centralnobankarske regulative. A upravo regulativa EU kroz zakone protiv pranja novca bitcoinu ukida anonimnost.

– Imamo kriminalizaciju anonimnosti! Odvjetnici pod prijetnjom kazne riskiraju njezino omogućavanje klijentima – upozorio je Hrdalo navodeći primjer osoba koje su preko odvjetnika, anonimno, željele donirati kupnju ciljanog uređaja Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

– Da su se striktno držali slova zakona, odvjetnici bi to morali odbiti.

Komentara 1

KI
kinez14
08:47 28.03.2018.

Naravno da kriptostudij brani kriptovalutu. Time su sve rekli o kvaliteti svoga studija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije