Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA REVOLUCIJA Istraživanja tržišta rada otkrivaju poslove budućnosti i zanimanja koja nestaju

Bogati će tražiti batlere, a tvrtke savjetnike za istinu

Sportski će se treneri i njihova znanja za oblikovanje tijela u budućnosti iznimno tražiti na tržištu rada
Foto: Renato Branđolica
29.04.2008.
u 19:47

Neovisno o tome kakva će biti nova tehnološka revolucija i koje će nove vještine donijeti: policajci, političari, umjetnici, psiholozi, pravnici, odgojitelji u vrtićima i vrtlari ne moraju se brinuti za svoju egzistenciju.

Ostaju na cijeni
Njihova su zanimanja vječna i za njih će uvijek biti posla, predviđa Anders Bjerre, znanstvenik iz danskog Instituta za istraživanje budućnosti, koji tridesetak godina prilično dobro predviđa koji će se poslovi tražiti, a koja će zanimanja odumrijeti. Bjerre vjeruje da će poštari, trgovci za blagajnom, serviseri za računala, čuvari parkinga i zatvorski službenici otići u povijest, a deset zanimanja za 21. stoljeće nametnut će novi stil života.

Tražit će se batleri, jer će bogatiji dio svijeta tražiti nekoga tko će voditi računa o njihovim kućnim obvezama. Na drugom su mjestu različiti treneri, od sportskih, koji će im pomoći da oblikuju tijelo, do životnih trenera koji će ih voditi kroz različita područja života.

Na cijeni će biti i savjetnici za dizajn koji će raditi na tome da oni s manjkom ideja i viškom kapitala izgrade poseban imidž. Tvrtke će zapošljavati domaćine u tvrtkama koji će biti pri ruci klijentima, ali i savjetnike za istinu jer se život i brojne informacije sele na internet, pa će tvrtke zapošljavati ljude koji će provjeravati jesu li informacije s interneta točne.

U studiji o vještinama koje će se tražiti u Europi ocjenjuju da će zbog razvoja uslužnog sektora, tehnoloških i organizacijskih promjena rasti potreba za većim stručnim osposobljavanjem u većini zanimanja.
 
Najviše novih radnih mjesta bit će otvoreno u uslužnom sektoru.  Mi ne znamo kakve su potrebe hrvatskoga gospodarstva,jer nema istraživanja  komentira Sanja Crnković-Pozaić, stručnjakinja za tržište rada koja je nedavno bila neformalni član jedne radne skupine u Cedefopu, Europskom centru za razvoj profesionalne izobrazbe.

Traže nekvalificirane
Očekuje se pojačan interes za poslovima u informatičkoj tehnologiji, biotehnologiji, farmaciji, kemijskoj industriji, uslugama.  Izuzetno je skupo provoditi edukaciju a da se ne zna ni koji kadar treba ni za koga će raditi  kaže Crnković-Pozaić.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sugeriraju da je kod nas najtraženija nekvalificirana radna snaga, zatim trgovci i raznorazna uslužna zanimanja u turizmu.  To nije cijela slika našeg tržišta rada, time se dobiva iskrivljen dojam o pravoj potražnji za radnicima, jer se menadžerske pozicije i profesionalni kadar traži negdje drugdje  kaže Crnković-Pozaić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije