Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza ne jenjava

Bloombergova anketa: Barem će jedna zemlja odbaciti euro

euro
Arhiva VL
07.12.2011.
u 18:37

Gotovo polovica sudionika u istraživanju smatra da će jedna ili više članica napustiti eurozonu u godinu dana, a gotovo trećina njih očekuje to do kraja 2016. godine.

Većina svjetskih ulagača i analitičara predviđa da će barem jedna zemlja eurozone odbaciti euro te smatraju kako su snažnija fiskalna disciplina ili manja valutna unija najbolja rješenja za dužničku krizu u regiji, pokazuje globalno istraživanje agencije Bloomberg.

Gotovo polovica sudionika u istraživanju smatra da će jedna ili više članica napustiti eurozonu u godinu dana, a gotovo trećina njih očekuje to do kraja 2016. godine. Nadalje, 37 posto ispitanika tvrdi da je fiskalna unija najučinkovitiji lijek za trenutačna previranja, dok 24 posto podržava ideju manjeg broja zemalja u eurozoni. Istraživanje je provedeno ovog tjedna među 1097 ulagača, trgovaca i analitičara koji su pretplatnici Bloombergovih servisa.

Anketa je provedena uoči summita europskih čelnika koji je zakazan za kraj tjedna, a na kojem bi trebale biti prihvaćene odlučnije mjere za suzbijanje dužničke krize u regiji. Svjetski mediji javljaju da će europski čelnici na sastanku, osim o čvršćoj fiskalnoj disciplini, raspravljati i o dodatnom povećanju kapaciteta europskog kriznog fonda te formiranju njegova nasljednika. Povećanje sredstava za pomoć prezaduženim zemljama eurozone smatra se jednim od ključnih elementa za suzbijanje dužničke krize.

Europski summit održat će se pod sjenom upozorenja bonitetne agencije Standard & Poor's koja je početkom tjedna objavila kako razmatra snižavanje kreditnog rejtinga za većinu zemalja eurozone. Naime, S&P je upozorio da bi u roku od 90 dana mogao smanjiti kreditni rejting za 15 od 17 članica eurozone, među kojima je i nekoliko zemalja s najvišim rejtingom AAA poput Njemačke i Francuske. Idući potez S&P-a uvelike ovisi o rezultatima summita zakazanog za petak.

Komentara 2

SL
slucajniprolaznik
08:42 08.12.2011.

Jednostavno izbaciti Grčku,Bugarsku,Rumunjsku..sve cigani i neradnici..

OB
-obrisani-
03:55 09.12.2011.

08.12.2011. u 08:42h slucajniprolaznik je napisao/la: Jednostavno izbaciti Grčku,Bugarsku,Rumunjsku..sve cigani i neradnici.. ================================== Hmmmm, a što s Hrvatskom koja je još iza navedenih zemalja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije