Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualna valuta

Bloomberg: Bitcoin je najskuplja valuta plaćanja

bitcoin
Foto: Jens Kalaene/DPA/Pixsell
04.01.2014.
u 20:48

Korisnicima se prividno stvara dojam da su transakcije besplatne jer se ne naplaćuju direktno, nego stvaranjem novih Bitcoina.

Analitičari Bloomberga upitali su se koliko transakcije tom virtualnom valutom stoje i zaključili – one su trenutačno najskuplje na tržištu.

Naime, cijena transakcije, prema njihovoj analizi, stoji oko sedam posto vrijednosti kupnje ili transakcije, dok je još u siječnju 2012. dosezala čak i do 13 posto. Korisnicima se, tvrde analitičari, prividno stvara dojam da su transakcije besplatne jer se direktno ne naplaćuju, ali oni navodno “besplatno plaćanje” naplaćuju stvaranjem novih bitcoina.

Popularnost raste

Tako, kažu u Bloombergu, svakih 10 minuta netko bude plaćen za realizaciju transakcije sa 25 novonastalih bitcoina. Bilo bi to kao da se kupnja putem kartica ne naplaćuje ni kupcu ni prodavaču, već da na kraju godine svaka centralna banka tiska nekoliko stotina ili milijardi kuna ili neke druge valute te isplati kartičnim kućama umjesto provizija kojih su se odrekli. Takav pristup u konačnici dovodi do smanjivanja vrijednosti novca, odnosno bitcoina, a s obzirom na to da je riječ o visokih osam posto, cijena kupnje zaista je previsoka.

Za usporedbu, u SAD-u se na svaku kupnju kreditnim karticama naplaćuje oko 2 do 3 posto provizije, dok u Hrvatskoj taj iznos doseže i do pet posto i naplaćuju se prodavaču. U bankama se za transakcije naplaćuje od jedne pa do 10 kuna za uslugu platnog prometa po računima, a najveće provizije ima Western Union za slanje novca, koji na 1000 dolara naplaćuje cijenu od 5 do 95 dolara ovisno o destinaciji i iznosu koji se šalje.

Popularnost bitcoina svakim danom raste iako je riječ o valuti koja iznimno mijenja vrijednost. Dok je sredinom prosinca jedan Bitcoin dosezao cijenu i do 1203 dolara, danas vrijedi tek 861 dolar.

>>HNB: bitcoin ne krši nijedan zakon

>>Bitcoinima se može plaćati i u Hrvatskoj - na dva mjesta

Komentara 3

HR
hr76
20:53 04.01.2014.

Bitcoin je prijevara. Funkcionira na principu ponude i potražnje, što se više reklamira to mu cijena više leti u nebo, sve dok jednog dana korisnici ne shvate da kupuju maglu. A onda slijedi neugodno prizemljenje...

CA
Cafa
14:30 06.01.2014.

Transakcije kreditnim karticama se u Hrvatskoj naplaćuju do 7%, a ne do 5% kako neinformirana osoba koja prenosi informacije piše.

LU
lutomirski
10:27 05.01.2014.

da, najbolje platite brzo sve HR dugove u BITKOJIN dok taj ne propadne, cudo jedno kako se ljudi hvataju na nesto sto je velika prevara,cak i Kina se u taj pustolov pustila, ali ce KINA sve vas zajebati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije