Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neovlaštene transakcije

Blokirano je pola milijuna kartica – 5,7% ukupnog broja

kartice
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
18.06.2018.
u 18:51

Na kraju 2017. evidentirano je 3,38 milijuna korisnika kartica: od ukupno 4,28 milijuna stanovnika Hrvatske, 79% ima bar jednu karticu

Od 407 milijuna transakcija na kartice, koliko ih je lani provedeno u Hrvatskoj, neovlaštenih je plaćanja koje se odnose na razne vrste zloporaba 9,4 milijuna. Prosječan je iznos takvog plaćanja bio 506 kuna, objavljeno je u statistici platnog prometa publikacije Hrvatske narodne banke o platnim karticama i kartičnim transakcijama.

Pola iznosa plaćeno u kešu

Prema tim podacima, u 11 godina broj nacionalnih kartičnih transakcija udvostručio se; s 203,68 milijuna u 2006. porastao je na 407,39 milijuna u 2017. godini, a vrijednost im je porasla 64 posto, s 85,33 milijarde kuna na 140,19 milijardi u 2017. Broj ukupnih platnih transakcija u 2017. u odnosu na 2016. povećao se 8,4 posto, a njihova vrijednost 6,8 posto. Prosječan mjesečni broj kartičnih transakcija iznosio je 35,94 milijuna, a njihova prosječna vrijednost bila je 12,37 milijardi kuna. Trend migracije s plaćanja gotovinom na kartice sve je izraženiji.

U publikaciji ističu da je, s obzirom na rast korištenja kartica i sve brojnije alternativne metode plaćanja, budućnost gotovog novca postala aktualna tema. Unatoč tome, u Hrvatskoj se 86,1 posto fiskaliziranih računa još plaća gotovinom, dok se na kartice plaća 12,5 posto računa, no kad je posrijedi vrijednost, statistika je ponešto drukčija: u “kešu” je plaćeno nešto više od pola ukupne vrijednosti transakcija (56,1 posto), 37,2 posto podmireno je karticama, a ostatak na druge načine. Istodobno je, prema studiji Europske središnje banke, u 2016. godini 79 posto svih transakcija na prodajnim mjestima u europodručju provedeno gotovinom, 19 posto karticama, a dva posto ostalim instrumentima plaćanja poput čekova, kreditnih transfera ili mobilnog plaćanja. Vrijednosno je 54 posto transakcija plaćeno gotovinom, 39 posto karticama, a sedam posto drugim načinima, primjerice čekovima.

Prosječna je vrijednost kartične transakcije u Hrvatskoj za kupnju roba i usluga debitnom karticom iznosila 167 kuna, kreditnom karticom 251 kunu. Istodobno je prosječna vrijednost transakcije gotovim novcem iznosila 47 kuna, a prosječna vrijednost kartične platne transakcije (i debitne i kreditne) 225 kuna.

Četvrtina ima dvije kartice

U optjecaju je trenutačno 8,89 milijuna kartica, od čega sedam milijuna debitnih, koje odmah “skidaju” iznos s računa, te 1,88 milijuna kreditnih. Udio “charge” kartica čija se potrošnja plaća s odgodom od mjesec dana iznosi osam posto, kartica s funkcijom odgođene naplate ima šest posto, a udio revolving kartica je pet posto. Redovno se koristi 4,48 milijuna kartica, 3,9 milijuna kuna korisnici iz nekog razloga ne upotrebljavaju, a blokirano je još pola milijuna kartica (5,7 posto). Od 4,28 milijuna hrvatskih građana, 3,38 milijuna, njih 79 posto, ima barem jednu karticu. Ukupno 65 ima kartice samo jednog izdavatelja, 26 posto dva izdavatelja, a devet posto potrošača kartice izdane od tri ili više izdavatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije