Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme rasprodaja

Kupujete na rasprodaji, a nedostaje vam novca za sve želje? Evo kako pametnom kupnjom dobiti više

Sniženja
Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
22.12.2017.
u 11:27

Pametnom kupnjom možete si priuštiti proizvode koji cjenovno izlaze iz vaše mjesečne potrošnje

Prošli su blagdani, ali došlo je mnogima jednako drago, ako ne i još draže doba u godini: vrijeme rasprodaja i velikih sniženja! Ako ste pripremili dugačak popis želja i možda nemate dovoljno sredstava za sve što je na listi, pripremili smo vam nekoliko savjeta za pametnu i sigurnu kupnju.

Pametnom kupnjom možete si priuštiti proizvode koji cjenovno izlaze iz vaše mjesečne potrošnje.

Kupnja na rate

Ono u čemu se svi slažemo jest da se isplati kupovati na rasprodajama, međutim budžet kao i uvijek treba iskoristiti najpametnije moguće. Kupnja onoga što je sada povoljnije svakako se isplati, a ako je budget ograničen, opcija plaćanja na rate karticama na odabranim prodajnim mjestima u Hrvatskoj je idealan izbor. Rasporedite plaćanje na nekoliko rata i imajte punu kontrolu nad troškovima.  Plaćanje na rate vrlo je popularan model kupnje jer omogućuje jasno planiranu otplatu kroz određeno razdoblje. Omogućit će vam da lakše podnesete izdatak, a dodatna pogodnost jest u činjenici da je takav način kupnje oslobođen kamata, naknada i dodatnih troškova. Biranje razdoblja kupnje i fleksibilnost otplate, uz dodatne popuste i pogodnosti, za kupca znače sigurnu uštedu. Kupnja je uvijek ugodnija kad uz nju ostvarujete pogodnosti i popuste, a svakako provjerite gdje ih možete ostvariti, sigurno ćete naći nešto za sebe.

Online kupnja

Za sve koji žele izbjeći gužve u centrima, kupnja online uvijek je dobra opcija. Sve što trebate jest izvaliti se u naslonjač, potražiti idealan poklon i pripremiti karticu. Plaćanje karticama danas je izuzetno siguran način plaćanja. Osim na stranom, i na domaćem tržištu sve je bogatija ponuda web-trgovina. Uz to što možete kupovati od 0 do 24 kad god poželite, iskustvo kupnje iz naslonjača mnogo je ugodnije i bez stresa. 3-D sigurnosni standard jamči sigurnost pri kupnji na internetu u web-trgovinama označenima znakom MasterCard SecureCode uz dodatnu identifikaciju tokenom banke. Zagrebačka banka iz sigurnosnih razloga također je odredila i dnevne limite potrošnje i maksimalan broj transakcija po pojedinim karticama koje je moguće vrlo lako promijeniti putem mobilnog bankarstva m-zabe. Prije kupnje na internetu, pročitajte i o načinu korištenja kartica na internetu te svim mjerama sigurnosti.

Beskontaktno plaćanje – brže i praktičnije

Razvojem tehnologije i dizanjem sigurnosnih standarda u platnom prometu, sve je popularniji novi model kartičnih kupnji – beskontaktno plaćanje. Gotovinsko plaćanje vrlo često stvara gužve na blagajnama. Budite praktični – plaćanje karticama mnogo je brže i praktičnije. Ne trebate brinuti o tome imate li gotovinu kod sebe ili prethodno ići na bankomat. Imate potpunu kontrolu troškova, a ako je jednokratni izdatak za vas prevelik, uvijek možete plaćanje rasporediti na nekoliko rata.

Korisnik plaća račun tako da prisloni svoju karticu na POS uređaj. Dakle, kartica ostaje u ruci korisnika (ne predaje se blagajniku / trećoj osobi). Beskontaktno plaćanje je brzo, praktično i sigurno Nemoguće je višestruko naplaćivanje istog računa čak i višestrukim prislanjanjem kartice na POS uređaj. Naime, beskontaktne kartice imaju ugrađen čip koji prilikom svake financijske transakcije generira jedinstveni kod. Upravo jedinstveni sigurnosni kod po svakoj transakciji onemogućuje udvostručenje naplate. Također, beskontaktno plaćanje smanjuje potrebu nošenja gotovine i samim tim pruža veću sigurnost korisniku. Ono najbolje, kartice Zagrebačke banke pružaju niz pogodnosti i popusta koje redovito možete pratiti na www.zaba.hr

Gdje plaćati beskontaktno?

S obzirom na to da je glavna prednost ovog tipa plaćanja velika brzina, beskontaktno plaćanje idealno je na mjestima gdje se vrši velik broj transakcija: trgovački centri, supermarketi, lokalne trgovine, kiosci..., no plaćati možete na bilo kojem prodajnom mjestu koje nosi oznaku beskontaktnog plaćanja.  Radi dodatne brzine, u Hrvatskoj za iznose do 100 kn nakon prislanjanja kartice na POS čitač nije potrebno unijeti PIN. No za svaki iznos iznad 100 kn potreban je unos PIN-a. Iznosi visine transakcije bez upotrebe PIN-a variraju od zemlje do zemlje.  Beskontaktno plaćanje predstavlja tehnološki napredak i dizanje sigurnosnih standarda u platnom poslovanju, a rezultat je praktičnost i ušteda na vremenu.

Sadržaj omogućila Zagrebačka banka u suradnji s native produkcijom Večernjeg lista.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije