Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bjelovarsko-bilogorska županija prva je po broju gospodarstava u govedarstvu

Bjelovarski sajam
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
04.09.2019.
u 15:11

Od poljoprivrede dolazi 20 posto BDP-a i 50 posto izvoznih prihoda

Poljoprivreda je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna od temeljnih gospodarskih grana što jasno pokazuje podatak da 20 posto BDP-a županije proizlazi  iz te djelatnosti. Ona značajno sudjeluje i u izvozu jer 50 posto prihoda dolazi upravo iz poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Od toga postotka 20 posto odnosi se na prihode od izvoza prehrambenih proizvoda, a 32 posto na prihode od izvoza drveta i proizvoda od drva, ističu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

"Iz cjelokupne poljoprivrede valja posebno izdvojiti sektor stočarstva koji je višegodišnja perjanica naše poljoprivredne proizvodnje, kako po količinama, tako i po kvaliteti mesa i mlijeka proizvedenih na našem području", upozoravaju iz Bjelovarsko-bilogorska županije koja je druga u Republici Hrvatskoj po broju mliječnih krava, druga po broju svih goveda i prva po broju gospodarstava u govedarstvu. 
Važna gospodarska grana županije je i šumarstvo zasnovano na bogatom i raznovrsnom fondu kvalitetnih šuma s visokom zastupljenošću hrasta i bukve. Upravo drvna industrija jedna je od strateških grana gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije.

U upisniku poljoprivrednih gospodarstava za 2018. godinu pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i ribarstvu upisano je ukupno 11.116 poljoprivredna gospodarstva kojima je poljoprivreda primarna djelatnost. 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

"Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže vlastita sredstva u različite modele potpora poljoprivrednicima u cilju poboljšanja kvalitete života u ruralnom prostoru, očuvanja tradicije i postojećeg okoliša, povećanja poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti na tržištu, mogućnost zadržavanja stanovnika na seoskim prostorima, očuvanju kulturnoga blaga i tradicijskih običaja na selu, te u konačnici za mogućnost dodatnog zapošljavanja. Potpore poljoprivrednicima se dodjeljuju u skladu s proračunskim sredstvima i sukladno Odluci o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Neke od njih su Sufinanciranje kredita za proljetnu sjetvu,  Sufinanciranje kredita za tov junadi, Sufinanciranje pripremne dokumentacije za Program Ruralnog razvoje, Subvencije za pčelarstvo, Poticanje premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje, Analiza  poljoprivrednog zemljišta, Poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda, Subvencija obrazovanja poljoprivrednika, Subvencija ekološke proizvodnje, Potpore Udrugama i drugi", kažu u  Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji.

Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ukupno su ugovorili bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 800 milijuna kuna što županiju svrstava u sami vrh Republike Hrvatske, točnije na drugo mjesto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije