Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOK NA BURZI U dramatičnom nadmetanju za Plivu u dva dana prodane 1,3 milijarde kuna dionica

Bitka za Plivu srušila tečaj eura prema kuni

man-01-txt.jpg
import
30.06.2006.
u 20:54

Tek što je, nakon šest ovogodišnjih intervencija, digla srednji tečaj eura iznad 7,25 kuna, bitka za Plivu je srušila tečaj eura prema kuni na 7,21 u transakcijama između poslovnih banaka, pa je u ranim jutarnjim satima Hrvatska narodna banka bila prisiljena intervenirati sa 175 milijuna eura. To je najveća ovogodišnja intervencija, a viceguverner HNB-a Boris Vujčić ne isključuje mogućnost da ih bude još, ovisno o tome koliko će se novca naći na tržištu. Pritiske je stvorila velika potražnja za kunama koje se koriste za kupnju dionica Plive, objašnjava Vujčić koji ističe da HNB pažljivo prati zbivanja te će reagirati ovisno o kretanjima. Pritisci bi bili mnogo manji da se išlo na dogovoreno preuzimanje.

Burzovni rulet
Actavisova je ponuda živjela jednu noć, Barrova samo nekoliko sati. Jučer ujutro dionica je dostigla novi rekord, 760 kuna, i to nakon Barrove objave da povećava svoju ponudu s 705 na 743 kune po dionici, što ukupno iznosi više od 2,3 milijarde dolara.

No, iz Actavisa su još u četvrtak na večer izvijestili da raspolažu s 20,4 posto dionica, od čega je 10 posto kupljeno na burzi u Zagrebu, a ostalo su opcijske dionice dogovorene s velikim dioničarima. Pretpostavlja se tako da je Actavis već opasno blizu pragu od 25 posto, kad je obvezan objaviti javnu ponudu i prekinuti kupnju.

Barr, koliko se jučer moglo doznati, nije sudjelovao u privatnoj kupnji dionica, što mu brane i američki zakoni za zaštitu tržišnog natjecanja. Za njih stanje trenutačno nije povoljno jer konkurencija već raspolaže značajnim paketom dionica. Ni Actavisu, koji je u Hrvatsku donio 1,3 milijarde kuna, na račun PBZ-a, neće biti lako dosegnuti 51 posto. Izgleda da su Barr i dobar dio stručne javnosti podcijenili Actavisove financijske mogućnosti 1,3 milijarde kuna u srijedu je već trebalo biti deponirano u domaćoj banci.

Nabijanje cijene
Actavis u ovom trenutku zapravo može nabijati cijenu bez velikog rizika. Može Barru prodati svoje dionice po cijeni većoj od kupovne. Ipak, na tim cjenovnim razinama izglednije je da će dvije strane već ovoga vikenda sjesti za stol i pokušati se dogovoriti. U suprotnom, cijena bi mogla prijeći i magičnih 800 kuna, koliko je na početku procesa priželjkivao Željko Čović.


Sanader: Cijena nije najvažnija

Na jučerašnjem otvaranju posljednje dionice autoceste Bregana Lipovac, premijer Ivo Sanader odgovorio je i na novinarsko pitanje o prodaji dionica Plive u portfelju Vlade. Najpovoljnija ponuđena cijena dionica Plive važan je kriterij pri prodaji ovog poduzeća, ali za nas je važna ne samo cijena nego da se sačuvaju radna mjesta, proizvodnja i brand Plive. Stoga ćemo dati dodatnu prednost onom ponuđaču koji ponudi otvaranje proizvodnih centara u Zagrebu ili bilo gdje u Hrvatskoj. To je, u strateškom smislu, za nas najvažnije rekao je premijer Sanader.
(M. F., S. B.)


Kome će država prodati dionice

Cijena nije presudna pri prodaji 18 posto državnog paketa Plivinih dionica, izjavljuje premijer, jer su važna ulaganja i zaposlenost. Sanader će na kraju dobro razmisliti hoće li ostati pri takvoj odluci, jer su zbivanja oko Plive izmakla kontroli svim sudionicima. One koji sad prodaju ne zanima što će s Plivom poslije biti, no i dioničar poput države treba pozorno pratiti što se događa i tek na samom kraju prodati dionice po najvišoj cijeni. Pitanje je mogu li Sanader i Vlada politički preživjeti potez koji bi izravno oštetio državnu blagajnu, jer Barr i Actavis sada mogu obećavati što požele, a poslije raditi što hoće.


PBZ ključni igrač za Actavis

U strukturi vlasništva Plive prednjače veliki strani investicijski fondovi koji imaju više od 50 posto dionica. U Hrvatskoj osim države s 18 posto dionica, još 10 posto dionica koje je u četvrtak kupio Actavis imali su također veliki investitori fondovi, banke i neka poduzeća. PBZ ih je sve okupio i u samo dva bloka prodao 10 posto Plive.


Nemoćno promatramo borbu divova

Hrvatska regulatorna agencija nemoćno promatra borbu farmaceutskih divova za Plivu. To joj je prvo takvo iskustvo, pa je i reagirala tek prije dva dana opomenom nadzornom odboru Plive da se diskretnije ponaša u ovom procesu. Ističu da preuzimanje još nije ni počelo, a kamoli da je gotovo kako se nastoji sugerirati iz Plive. Za sada je Hanfa dobila tek obavijest Barra da namjerava podnijeti javnu ponudu, ali bez vremenskog roka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije