Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITCOIN

'Zlatna koka' ili vrijednost nula. Evo što kažu ekonomisti i ulagači...

Bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
25.12.2017.
u 17:58

Međunarodni regulatori tržišta upozorili su potencijalne investitore Bitcoina na sigurnosni rizik

U nedjelju je vrijednost kriptovalute Bitcoin pala ispod 13.000 dolara, što nije zanemariv pad u usporedbi s periodom od samo tjedan dana ranije kad je vrijednost iznosila 19.000 dolara. Ipak, možemo govoriti o stabilizaciji valute jer je u petak vrijednost pala na 'samo' 10.775 dolara.

Kriptovaluta posljednjih je tjedana napravila pravi 'boom' na tržištu i privukla brojne investitore koji su valuti dali zamah ali i uzburkali vode na tržištu. Jedan od investitora Michael Novogratz odgodio je planove da lansira 500 milijuna dolara 'težak' Bitcoin hedge-fond.

- Nisu nam se svidjeli uvjeti na tržištu - kazao je Novogratz za Bloomberg, i dodao kako želi ponovno procijeniti planirane poteze.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Novogratz svakako nije jedini koji se povlači nakon što je 'Bitcoin' manija zavladala tržištem, pa ubrzo doživjela brojne kontroverze i padove koji upućuju na mogućnost umjetnog tržišnog balona, spremnog puknuti svakog trena. 

Međunarodni regulatori tržišta upozorili su potencijalne investitore Bitcoina na sigurnosni rizik, piše International Business Times. Treba spomenuti kako valuta nije samo nestabilna nego je podložna hakiranju i pranju novca. Velike se transakcije podižu anonimno pa nje isključena ni financijska potpora terorizmu.

No što je zapravo Bitcoin i je li pametno ulagati u kriptovalute?

Čini se kako ekonomisti nisu suglasni oko prave vrijednosti Bitcoina. James Faucette za Business Insider komentirao je kako bi vrijednost zapravo mogla biti - 0 dolara. Prema Faucettu Bitcoin se ne može smatrati valutom, a njegova vrijednost nije mjerljiva, poput primjerice zlata koji oscilira putem ponude i potražnje, jer postoji samo u virtualnom prostoru. Također, platna mreža ne postoji i ne naplaćuje se naknada za transakciju.

- Ako nitko ne prihvati ovu tehnologiju plaćanja, vrijednost je tada - nula (!) - zaključuje Faucette.

Bitcoin
1/6

Ključne riječi

Komentara 18

BI
billynik
19:57 25.12.2017.

Pojam ti nemaš o temi o kojoj pišeš.

Avatar taqa
taqa
19:34 25.12.2017.

Bankari kažu da bitcoin nema vrijednosti jer nema uporišta u zlatu i sl. A bogme,nema ga ni novac. Isto tako se virtualno transferira, a kamata nastaje iz zraka. Dabogda banke propale,njima gori.

KN
KnowHow
18:16 25.12.2017.

Financirati terorizam možete i kad plaćate porez, 2013. je za Siriju sa zagrebačkog aerodroma Pleso otišlo 75 aviona sa 3000 tona oružja. Veći podupiratelji terorizma su bili porezni obveznici nego kupci bitcoina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije