Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriptovalute opasne

Dr. Propast upozorio da je bitcoin gigantski špekulativni balon

Direktorica MMF-a Christine Lagarde i američki ekonomist Nouriel Roubini
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
1/2
15.11.2017.
u 08:02

Roubini, poznatiji kao dr. Propast jer je predvidio krizu 2008., upozorio je na rizik koji nose kriptovalute, nad kojima nema kontrole

Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) upozorila je početkom tjedna na opasnosti ulaganja u inicijalne ponude kriptovaluta (inicial coin offerings) – internetsko prikupljanje kapitala – uz napomenu da je neregulirano, netransparentno, podložno oscilacijama i nije tehnološki testirano. Zaboravili su dati objašnjenje zašto već dulje vrijeme propuštaju dati pravni okvir za korištenje blockchain tehnologije i kriptovaluta.

Odvojio blockchain

Da je bitcoin je golemi špekulativni balon, smatra i Nouriel Roubini, poznatiji kao dr. Propast, američki makroekonomist sa sveučilišta New York koji je predvidio da će pad vrijednosti nekretnina u Americi dovesti do krize. Roubini je u nedavnom intervjuu u Business Insideru upozorio na rizik koji nose kriptovalute nad kojima, smatra, nema kontrole, niti imaju uporišta u realnoj ekonomiji, za razliku od blockchaina, platforme na kojoj bitcoin počiva i na kojoj se bilježe sve transakcije, kriptografski zaštićene.

– Odvojio bih blockchain od bitcoina. Blockchain kreira golemi potencijal za povećanje produktivnosti u mnogim tvrtkama i ta je tehnologija nešto jako dobro. Ali bitcoin i ostale digitalne valute nešto su posve drugo. Uz bitcoin se stvara gigantski špekulativni balon – uvjeren je Roubini.

Incident s ethereumom

Ekonomist smatra da kriptovalute nisu sigurno sredstvo plaćanja ni dobar način čuvanja kapitala. Kaže da ne postoje fundamentalni razlozi koji bi opravdali cijenu bitcoina koji se “hrani sam sobom”, a koriste ga i kriminalci za svoje transakcije. Prognozira da će ga mnoge zemlje maknuti u ilegalu, kao nedavno Kina, te da će nove regulative koje bi se trebale usvojiti označiti njegov kraj. Dok on to govori, svoju je kriptovalutu izdala Rusija, MMF najavljuje da razmišlja o njoj, a na istu je ideju došla i Estonija, no šef Europske središnje banke Mario Draghi nije baš dobro reagirao na najavu pa su, izgleda, odustali. No Draghi se svojedobno izjašnjavao i protiv eura kao zajedničke valute... O potencijalnom riziku svjedoči nedavni incident vezan uz ethereum – nepažljivi je korisnik slučajno izbrisao pristupni kod, nakon čega je blokiran pristup 280 milijuna dolara vrijednosti te kriptovalute. I za ovo je ulaganje presudno povjerenje u onoga tko stoji iza izdanja i projekata u koje se ulaže: ICO-i su u 2017. udeseterostručili vrijednost kriptovaluta: tržišna im je kapitalizacija s oko 17 mlrd. dolara u devet mjeseci skočila na 180 mlrd.

Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Komentara 3

NA
narod1
08:48 15.11.2017.

osve je jasno da su kriptovalute visokorizični špekulativni elementi bez uporišta u ičemu. Svatko može osnovati kripotovalutu i čekati da se nađe naivaca koji će joj kupnjom povećati vrijednost, nakon čega osnivač prodaje svoje i zarađuje ostavljajući naivce u gubitku. Posve je jasno da će sve to puknuti. Kao i uvijek zarađuju oni koji su uletjeli prvi a ovi koji ulaze danas će grandiozno popušiti. Kao i uvijek svakih par godina javlja se novi način brze i rizične zarade koji uskoro propada kada se mase ljudi prekasno uključe. Očito svaka nova generacija želi osobno probati kako je to popušiti lovu.

HR
HrvatskiPredsjednik
17:23 15.11.2017.

Uložio u Ožujku 15.000€ i kupio 12,5 BTC na Bitstamp-u po cijeni od 1200€ znači kada je bio po cijeni kile zlata i svi su rekli da je već tada dosegnuo svoj maximum. Trenutno nakon 6 mjeseci tih 12,5 komada vrijede mi oko 80.000€. Ajd da vidimo svi zajedno dokle će to ići a ja naravno gledat ću da se povučem na vrijeme. Limitatori su postavljeni! Držite mi fige! Sretno svim HR ulagačima! Takodjer i BCH trenutno nije tako loš!

Avatar hdz_balegari
hdz_balegari
08:20 15.11.2017.

Zlato je jedina zdrava valuta sve ostale su špekulativne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije