Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasaju i čitatelji

Bira se gospodarstvenik i gospodarski događaj godine

Bira se gospodarstvenik i gospodarski događaj godine
Foto: PIXSELL
1/6
06.11.2020.
u 11:14

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji gospodarstvenik i najznačajniji gospodarski događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili snažan utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Glasaju i čitatelji

Od ponedjeljka, 9. studenoga, čitatelji Večernjaka i Poslovnog dnevnika imat će prilike glasati za pet nominiranih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja. Nominirani za gospodarstvenika godine su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita, Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić iz Infobipa, Mate Rimac, osnivač Rimac automobila, Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke, i Tomislav Car iz Infinuma.

U konkurenciji za gospodarski događaj godine nominirani su: državne potpore za očuvanje radnih mjesta pogođenim tvrtkama zbog pandemije, prerastanje Infobipa u prvi hrvatski startup jednorog, odnosno tvrtku koja je u samo deset godina postojanja premašila tržišnu vrijednost od milijardu američkih dolara, zatim prodaja tvrtke Nanobit švedskoj gejmerskoj korporaciji Stillfront, dogovor o novoj europskoj financijskoj omotnici, gdje je za Hrvatsku ukupno alocirano više od 20 milijardi eura, te ulazak RH u europski tečajni mehanizam ERM II, nakon čega slijedi primanje u monetarnu uniju i prelazak na euro.

Pri nominaciji kao i pri izboru žiri se vodio prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Odabranih pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja bit će ponuđeni na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Oni s najviše glasova ponijet će titulu najboljih.

Nominirani

Gospodarstvenik godine:
- Alan Sumina; Zoran Vučinić, Nanobit
- Silvio Kutić i Roberto Kutić, Infobip
- Mate Rimac, Rimac automobili
- Marin Pucar, Podravka
- Tomislav Car, Infinum

Gospodarski događaj godine:
- Državne potpore za očuvanje radnih mjesta
- Infobip - prvi hrvatski jednorog
- Prodaja tvrtke Nanobit
- Nova financijska omotnica EU
- Ulazak RH u tečajni mehanizam ERM II

Čitatelji obiju novina i stručni žiri lani su gospodarstvenikom godine proglasili Matu Rimca, a gospodarskim događajem godine proglašeno je refinanciranje roll-up kredita u Fortenova grupi.

– Ponosni smo što i ove, veoma izazovne godine, možemo poduprijeti projekt Gospodarstvenik godine, koji isticanjem primjera izvrsnosti potiče kreativnost i odgovornost u poslovanju. Uz pogođenost gospodarstva epidemijom koronavirusa, projekt Gospodarstvenik godine dobiva dodatnu vrijednost, dajući poticaj za unapređenje poslovanja i novi pogled u budućnost – izjavio je David Sopta, predsjednik uprave Jadrolinije.

Projekt podržava i vodeća domaća energetska kompanija Ina, ujedno i najveći izvoznik te jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj. – Naše aktivnosti u istraživanju, proizvodnji i preradi ugljikovodika, uz najveću moderniziranu maloprodajnu mrežu, čine nas jednim od najvažnijih čimbenika energetske sigurnosti zemlje. Iako je ova godina za Inu jedna od najizazovnijih u povijesti kompanije pokazali smo sposobnost brze prilagodbe, a osiguravajući kontinuitet poslovanja ispunili smo i važnu zadaću koju naša kompanija ima u društvu – sigurnost opskrbe tržišta. Ina je svjesna da nije otok i svjesni samo da u ovim izazovnim uvjetima poslovanja zbog pandemije koronavirusa i gospodarske krize koju je ona izazvala, samo zajedničkim radom možemo unaprijediti naše cjelokupno gospodarstvo te nam je čast i ove godine podržati projekt izbora gospodarstvenika i događaja 2020. Svi smo u ovoj godini morali prilagođavati poslovanje novim uvjetima – kazao je Sándor Fasimon, predsjednik uprave Ine.

Uspješni primjeri Ine

Dodaje da su u Ini ostali posvećeni projektima koji su važni za budućnost kompanije, poput provođenja programa R&M Novi smjer 2023. u sklopu kojeg se započelo i s gradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Projekt je vrijedan oko četiri milijarde kuna, što je najveća investicija u povijesti kompanije u Republici Hrvatskoj.

– Nastavili smo i s investicijama u istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Proširili smo naša istražna područja u Republici Hrvatskoj na tri nova bloka i već započeli s aktivnostima koje za cilj imaju novu proizvodnju nafte i plina.

Osluškujući potrebe kupaca snažno smo zakoračili u proces digitalizacije naše maloprodajne djelatnosti uvodeći mogućnosti beskontaktnog plaćanja te jedinstveni program vjernosti Ina Loyalty.

Naša Ina Maziva svima nam mogu biti pozitivan primjer jer su u samim počecima pandemije prepoznala priliku i u samo nekoliko dana uspjela proizvesti deficitaran proizvod na tržištu – dezinficijens za površine, a kasnije je linija proširena i drugim vrstama dezinfekcijskih sredstava. Vjerujemo da naši uspješni primjeri mogu biti motivacija svima. Veselimo se svim uspjesima naših tvrtki, a prilika je da o njima više doznamo i govorimo u ovoj po mnogo čemu izvanrednoj godini i ovaj medijski projekt kojim se nagrađuje izvrsnost – rekao je Sándor Fasimon. 

Komentara 16

RO
roland
19:40 07.11.2020.

Ovi jači gospodarstvenici su uglavnom u Nacionalnom preodgajalištu u Remetincu, tako da će morati izabrati nekog levata.

LL
lijepa_li si
14:26 12.11.2020.

očito janafovac još uvijek ima utjecaja. očito još tolike drži u šaci.

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
18:27 13.11.2020.

Zaboravili ste Kovačevića iz Janafa. 11 nekretnina po cijelom Zagrebu, to ti je gospodarstvenik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije