Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNE DOZVOLE

U BiH rade Srbi, Turci, Kinezi, Hrvati...

Odlazak mladih
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
25.07.2017.
u 19:15

U prvom kvartalu 2017. 51 državljanin RH dobio je radnu dozvolu u BiH

U prvom kvartalu ove godine vlasti Bosne i Hercegovine strancima su izdale 657 radnih dozvola, od čega su 51 dozvolu dobili državljani RH. Najviše radnih dozvola dobili su građani Srbije – 165, Turci su dobili 83, Kinezi 43, a Kuvajćani 30.

Po djelatnostima, najviše radnih dozvola, 144, izdano je u sektoru trgovine. U prerađivačkoj industriji izdano je 81, u poslovanju s nekretninama 62, a u obrazovanju 52 radne dozvole. U međuvremenu je znatno veći broj građana BiH napustio zemlju. Po službenim podacima, Slovenija i Njemačka su 2013. izdale 847, a 2016. čak 5857 radnih dozvola građanima BiH.

Masovan odlazak posebno je izražen od početka ove godine, kada je BiH u samo dva mjeseca napustilo više radnika nego tijekom cijele 2013. Ekonomisti objašnjavaju kako dolazak stranaca na rad u BiH nije rezultat pozitivnih trendova na tržištu rada i benefita koje im nude tamošnji poslodavci. Predviđa se da će do 2021. iz BiH u potrazi za poslom otići još oko 140.000 ljudi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije