Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska banka

Bez tri trilijuna dolara Istočnoj Europi prijeti energetska kriza

Sahara
Desertec
18.03.2010.
u 13:34

Očekuje se da će potražnja za primarnom energijom u Istočnoj Europi i Središnjoj Aziji do 2030. godine porasti 50 posto, a potražnja za električnom energijom trebala bi porasti 90 posto.

Istočna Europa i Središnja Azija suočit će se s energetskom krizom ako u idućih 20 godina ne dođe do ulaganja više od tri trilijuna dolara, tvrdi se u novom, danas objavljenom izvještaju Svjetske banke. Izgledi za opskrbu primarnim energentima, toplinom i električnom energijom za regiju Istočne Europe i Središnje Azije upitni su usprkos sadašnjoj ulozi Rusije i Središnje Azije kao važnog opskrbljivača energije za Istočnu i Zapadnu Europu, navodi se u istraživanju.

- Očekuje se da će potražnja za primarnom energijom u Istočnoj Europi i Središnjoj Aziji do 2030. godine porasti 50 posto, a potražnja za električnom energijom trebala bi porasti 90 posto - izjavio je Peter Thomson, direktor za održivi razvoj u Svjetskoj banci za Europu i središnju Aziju.

Prema izvještaju, da bi se proizvodnja energije mogla održavati ili povećati tako da zadovolji europske potrebe za energijom, potrebna će biti značajna ulaganja. Procjenjuje se da predviđene potrebe za razvojem primarne energije iznose skoro 1,3 trilijuna dolara kako bi se osigurala raspoloživost nafte, plina i ugljena. Osim toga, energetska infrastruktura regije očajnički treba poboljšanje. Kapacitet električne energije jedva da se povećao od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, a postrojenja su sve starija.

- U idućih 20 do 25 godina, u infrastrukturu energetskog sektora potrebno je uložiti otprilike 1,5 trilijuna dolara, uz dodatnih 500 milijardi dolara za toplinarstvo. Smanjivanje kapaciteta još nije preraslo u krizu velikih razmjera zahvaljujući padu potražnje tijekom 90-ih godina i sadašnjem padu vezanom uz gospodarsku krizu. No kako je za gradnju novih elektrana potrebno nekoliko godina, to znači da treba djelovati odmah. Takvu razinu ulaganja, više od tri trilijuna dolara, ne može osigurati samo javni sektor. Da bi se privukli ulagači iz privatnog sektora, bit će potrebno promijeniti ulagačku klimu kako bi bila poticajna za takvu vrstu ulaganja - istakao je Thomson.

Ulaganjem u energetsku učinkovitost postižu se tri cilja, istovremeno i uz najmanje troškove: niže emisije stakleničkih plinova, veća sigurnost energije i održiviji gospodarski razvoj. Izvještaj naglašava da, s obzirom na dugo vrijeme dovršenja operacija koje je potrebno za provedbu projekata u energetskom sektoru, države se trebaju pozicionirati tako da osiguraju financijsku potporu za takav napredak što je prije moguće. Neuspješno uvođenje poticajnog okružja u potporu ulaganjima u ovom sektoru odrazit će se u podbačaju ulaganja koji, sa svoje strane, može ograničiti gospodarsku aktivnost. Podbačaj od 10 posto u dostupnosti energije mogao bi dovesti do smanjenja gospodarskog rasta od 1 posto, a veći podbačaj mogao bi imati čak i štetnije učinke.

- Svjetska banka spremna je pomoći zemljama da zadovolje svoje energetske potrebe pomažući im stvoriti okružje privlačno za ulaganja i osigurati pristup različitim vrstama financiranja, uključujući i financiranje smanjenja emisija ugljika. Međutim, zemlje moraju brzo djelovati – ključan faktor je vrijeme - zaključio je Peter Thomson.

Komentara 4

XA
xaron
18:32 18.03.2010.

Koja dezinformacija od strane Svjetske Banke i tko zna iz kojih razloga. Kako je sjediste Svjetske Banke u USA oni svakako znaju da je cijena Prirodnog gasa tamo pala sa 13 $/BTU (2008) na ispod 5 $/BTU u 2010 (( - 62 % ). Vrlo je \"cudno\" da \"strucnjaci\" Svjetske Banke vide sto ce biti za 20 godina negdje 10000 milja daleko a ne vide sto im se to desava pred nosom ( pa svi ti sluzbenici placaju racune za gas svaki mjesec ). Oni svakako znaju koji su razlozi za pad cijena i da ti razlozi nisu lokalne ( USA ) prirode. Po srijedi su nova velika nalazista gasa iz shale formacija stijena cije se rezerve u USA procjenjuju kao dovoljne za narednih 100 godina. Kako su ove geoloske formacije dosta rasirena po svijetu u toku su intenzivna probna busenja sirom Azije i Europe sa dosta obecavajucim prognozama. IEA procjenjuje da su samo shale rezerve 5 puta vece od konvencionalnih rezervi gasa dok procjenjene rezerve Ugljenog Metana i \" tight gas\" udvostrucavaju ovaj iznos. Ovom situacijom navise su pogodjeni veliki izvoznici LNG-a Qatar i Australija koji su ( kao i ovi slijepci iz Svjetske Banke ) predvidjali dlji rast cijena gasa. Cak je u pitanju i druga cijev \" North Stream \" Rusija-Njemacka zbog pada buducih cijena gasa i velike cijene razvoja gasnog polja Shtokman koje bi trebalo snabdjevati drugu cijev.

LA
lakluze
09:07 19.03.2010.

Kakve to novinare ima ovaj Večernji? Ne znaju pošteno ni prevesti članak. 3 trilijuna? Ili je možda u pitanju \"samo\" 3 bilijuna dolara? Billion $ na engleskom znači milijarda $!!! 3 trilijuna nema cijeli svijet, a kamoli istočna Europa!

Avatar sasanet
sasanet
07:36 20.03.2010.

bas tako.... koliko ja znam tri triljuna i malo vise ima japanska banka od svojih stedisa. LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije