Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIK RIZIK

Bez državnog fonda upitni vodni projekti za 8 mlrd. kuna

Goran Pauk
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.02.2018.
u 18:40

Europski prosjek uskrata je 5-7 posto vrijednosti projekata

Projekti vodne infrastrukture među najuspješnijima su povlačenju europskog novca, no to bi moglo doći pod upitnik. Hrvatska zajednica županija upozorila je da zbog velike vrijednosti tih projekata, potencijalne penalizacije u slučaju nepravilnosti u kasnijim fazama dosežu desetine milijuna kuna godišnje.

Budući da padaju na teret javnih isporučitelja vodnih usluga koji za to nemaju budžet, u pitanje dolaze realizacije započetih projekata, ali i pripreme novih, ukupno osam milijardi kuna investicija. 
Budući da se greške događaju, a europski prosjek uskrata kreće se od 5 do 7 posto vrijednosti projekata, Zajednica županija predlaže definiranje jedinstvenih pravila i postupaka stručnih nadležnih tijela da se (nenamjerne) greške svedu na najmanju mogu mjeru, a dogode li se ipak, da ih pokrije državni fond. 
– Fond je zadnji u lancu.

Osnova našeg prijedloga je da se sve poduzmu svi koraci da se spriječe penalizacije koliko je najviše moguće – kaže predsjednik Zajednice županija Goran Pauk.

Goran Pauk
1/5

Ako se računa europski prosjek penalizacija, riječ o iznosima koji ugrožavaju komunalne tvrtke nositelje projekata. Stoga župani predlažu da se definiraju i usklade pravila po kojima će se provoditi projekti, odrede nadležna tijela koja će u zadanom roku dati obvezujuće mišljenje je li dokumentacija uredna, kao i da se u pripremu i provedbu aktivno i odgovorno uključe stručne službe u lancu iznad javnog naručitelja.
Ilustrira da u lancu, primjerice, ocjene projekta sudjeluje Agencija za reviziju sustava provedbe programa EU, Ministarstvo financija, Ministarstvo zaštite okoliša te Hrvatske vode, nerijetko i s različitim mišljenjima.

– Naši prijedlozi idu u smjeru da nitko ne bježi od svoje odgovornosti nego da svi stoje iza jednog usklađenog stava, a ne da nositelj projekta snosi sve rizike – kaže Pauk. 
Uobičajena europska praksa uskrate sredstava, pod uvjetom da one nisu posljedica namjernog iskrivljenog postupanja već nesigurnosti ili neupućenosti u tijek postupka ili provedbe natječaja, je da se ona isplaćuju iz javnih izvora, smatraju u Zajednici županija. Pod pretpostavkom da javne tvrtke moraju vratiti između pet i sedam posto odobrenog novca, u fond bi država na raspolaganje trebala staviti oko 60 milijuna kuna godišnje, a iznos bi se osigurao iz državnog proračuna, Ministarstva i Hrvatskih voda. 
Na pitanje zašto bi se javnim novcem sanirale greške onih koji pripremaju projekte, a riječ je uglavnom u onima koji rade u javnom sektoru, Pauk smatra da je to pogrešna percepcija.

– Čak i u najboljem slučaju pogreške se događaju, pokazuje to i europska praksa, zato i želimo spriječiti boljom suradnjom svih nadležnih. Državi je u interesu pomoći realizaciji tih projekata jer će to u konačnici generirati 25 posto PDV-a koji će ići u državni proračun – ističe Pauk.


Prema europskim pravilima, financijske korekcije utvrđuju se od 5 posto do 100 posto ugovorenog iznosa projekta, a nepravilnosti se utvrđuju u pojedinim kasnim fazama realizacije. Primjerice, korekcija se može utvrditi i pet godina nakon završetka projekta i završnog plaćanja, a kontrolu provodi Ministarstvo regionalnog razvoja, ARPA, Ministarstvo financija, Europska komisija i Europski ured za sprečavanje prijevara (OLAF).
Iskustvo na terenu, dodaju u Zajednici županija, pokazalo je da takav tip penalizacije u praksi znači blokade realizacije započetih projekata, financijske blokade komunalnih tvrtki, do odbijanja pripreme novih projekata zbog straha da će se sredstava uskratiti jednom u budućnosti.

Komentara 2

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
06:43 11.02.2018.

Muljatori se unaprijed grebu da im drzava i gradjani budu "osiguravajuca tvrtka". Malo morgen...da je pameti u RH....

ST
storming
12:49 06.04.2018.

u Hrvatskim vodama uhljebi koje podržavaju uhljebi na lokalnoj vlasti a uz opstruiranje Hrvastkih cesta ni poplave ni požari ne mogu nam ništa i ne tangiraju ovakve, institucinalizirane istrebljivače Hrvata koji su pre jadni i nemaju ljudskih potencijala za raditi s tako velikim novcima--JEDINI USPJEH U HRVATA- SNALAŽLJIVOST KRAĐA I DR. -CVATE MAFIJA UZ SURADNJ S VANJSKIM NEPRIJATELJIMA- U HRVATSKOJ HRVATIMA NIJE ZA ŽIVIT

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije