Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat valuta

Bernanke: podcijenjene valute ometaju oporavak SAD-a

ben bernanke
Reuters
20.11.2010.
u 09:07

Čelnik FED-a kritizira zemlje poput Kine, koje kreiraju veliki izvozni deficit, smanjujući vrijednost svojih valuta. FED smatra da je njegova politika ispravan odgovor na pad inflacije i visoku nezaposlenost

Čelnik FED-a, središnje banke SAD-a, Ben Bernanke, snažno je uzvratio na kritike upućene njihovoj ekonomskoj politici. Kina, Njemačka i ostali izvoznici proteklih su se tjedana obrušili na FED-ovu odluku da upumpa dodatnih 600 milijardi dolara za stimuliranje američke ekonomije. Optužile su FED da će takva politika neopravdano smanjiti vrijednost dolara na međunarodnim tečajnicama i dovesti do inflacije i precjenjivanja roba drugdje u svijetu.

- Podcijenjenost valuta zemalja s izvoznim deficitom inhibira potrebno međunarodno usklađivanje. Kupujući dolar, ove zemlje ometaju oporavak SAD-a i globalne ekonomije - izjavio je Bernanke u govoru Europskoj središnjoj banci, koji je prenio BBC.

Istaknuo je kako je politika FED-a ispravan odgovor na pad inflacije i visoku nezaposlenost u SAD-u. Smatra i da je to prirodan nastavak monetarne politike, s obzirom da su kamatne stope bile blizu nule i ne mogu se dalje rezati.

 

Ključne riječi

Komentara 6

TO
torrente
16:50 20.11.2010.

zašto mi ne upumpamo koju milijardu sebi.imamo i mi papira

AJ
Ajfel
10:40 20.11.2010.

Čudnovato je kad jedna Amerika upravlja \"svjetskom\" valutom. A i kinezi rade što ih volja pa mogu i ostali.

OB
-obrisani-
10:49 20.11.2010.

Cijeli svijet može propast, ali FED ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije